Fietsen door de groene long van Parijs

Als de Parijzenaar zijn drukke binnenstad ontvlucht op zoek naar rust, sport en ontspanning trekt hij naar het riante Bois de Vincennes, net buiten de stadskern. Jouw reisreporter in Parijs sprong op de fiets en reed hem achterna. Fiets je mee?

Vertrekpunt is de Gare de Lyon
Er heerst altijd drukte aan de Gare de Lyon, één van de grote treinstations in het hart van Parijs (12de arrondissement). Pendelaars lopen heen en weer en reizigers sleuren met valiezen. Ik bewonder de façade en de klokkentoren van het station alvorens me, met een klein kamikazegevoel, op de fiets in het rumoerige metropoolverkeer te begeven.

Vélibfiets huren
Mijn handige huurfiets ontleen ik aan het Vélib-fietspunt vlakbij het station. Ik maak er een recreatieve tocht mee vanuit de binnenstad naar het Bois de Vincennes, net buiten de Parijse ringboulevard. Onverwacht snel raak ik gewend aan mijn wat logge maar goed uitgeruste vehikel en aan het stadsverkeer. De fietspaden zijn goed gemarkeerd en de signalisatie is duidelijk.

Kunstenviaduct
Langs het Viaduc des Arts, een bogengalerij met winkels en vakwerkateliers onder een voormalige spoor, volg ik de brede avenue Daumesnil oostwaarts. Het spoor is vandaag omgetoverd in een welig beplante wandelpromenade waar je letterlijk over de stadsdrukte heen wandelt. Helaas mag je er met de fiets niet overheen.

Groen fietspad
Vanaf Reuilly loopt de promenade plantée weer gelijkgronds en mogen fietsers met de wandelaars mee door het groen tot bij de Boulevard Périphérique rond de binnenstad. Net buiten die Boulevard Périphérique begint het Bois de Vincennes, dat ik via de toegangsweg langs Saint-Mandé bereik. Al snel sta ik voor het imposante kasteel van Vincennes.

Koninklijk fort
De ommuurde vesting van Vincennes, daterend uit de 14de eeuw, heeft misschien niet de grandeur van de kastelen van Versailles of Fontainebleau, maar is absoluut een bezoek waard. Met zijn massieve donjon is het één van de grootste en best geconserveerde koningskastelen van Europa.

Plantentuin
Het aanpalende, bijna 1000 ha grote Bois de Vincennes werd door Napoleon III in 1860 aan de stad overgedragen en is vandaag een fraai landschapspark in Engelse stijl. Iets voorbij het kasteel ligt een schitterende plantentuin, het Parc Floral, dat van het vroege voorjaar tot diep in de herfst kleurt en geurt dat het een lieve lust is.

Verpozen tussen het groen
Zet je fiets dus aan de kant (bij de ingang van het park vind je een Vélib-station) en struin even mee langs vijvers, bloemenperken, geuren- en moestuinen of serres met mediterrane en tropische planten. Je kunt er ook sculpturen en natuurfotografie bewonderen en met de kinderen naar de speeltuin of het poppentheater gaan. In de zomer vindt er zelfs een jazzfestival plaats.

Langs de Marne
Langs drukke sportvelden rijd ik verder de boulevard de la Pyramide af en sla dan links af in de richting van Nogent-sur-Marne. Even opletten voor de drukte hier. De weg daalt nu flink tot aan de boorden van de Marne, die ik stroomafwaarts volg. Roeiers van de Franse kajakschool peddelen langs me voorbij.

Drafrenbaan
Aan de brug van Joinville laat ik de Marne, die verderop samenvloeit met de Seine, links liggen en trap ik verder naar het station toe. Van hieruit leidt de weg ons opnieuw naar het Bois de Vincennes. Ik passeer de hippodroom waar jockeys zich op hun sulky’s klaar houden voor de start. Aan de overkant van de weg bevindt zich de Ferme de Paris, een pedagogische bio-boerderij. De jeunesse parisienne leert er vanwaar de melk afkomstig is.

Het meer van Daumesnil
Over een boswegel langs een beekje fiets ik naar het lac de Daumesnil, één van de kunstmatige meertjes in het Bois de Vincennes dat op zonnige dagen druk bezocht wordt. Vlakbij ligt een dierentuin. Via de noordkant van het meer kom ik langs de avenue Daumesnil weer bij het kasteel van Vincennes. Aan het metrostation Chateau de Vincennes lever ik mijn Vélibfiets weer in. Mijn batterijen zijn opgeladen en ik ben opnieuw klaar to hit the town!

PRAKTISCH INFO
Vélib
Recreatief fietsen in Parijs
| Internet: www.reisreporter.be/2011/02/28/ontdek-parijs-op-je-huurfiets
Vélib-systeem | Internet: www.velib.paris.fr/Comment-ca-marche
Routeplan
De route die onze reisreporter beschreef kan je bekijken en afprinten via Google Maps. Een plan met Vélibstations onderweg kan je downloaden via de website van Vélib (Kies plan H: Paris sud-est 2).
Internet: www.velib.paris.fr
Bezienswaardigheden
Viaduc des Arts
| Internet: www.viaducdesarts.fr
La
promenade plantée | Internet: www.promenade-plantee.org
Château de Vincennes | Internet: www.chateau-vincennes.fr
Le Parc Floral | Internet: www.parcfloraldeparis.com
La ferme de Paris | Internet: www.boisdevincennes.com/site/ferme.php3
Parc Zoologique | Internet: www.boisdevincennes.com/site/zoo.php3

Lees meer over Parijs: www.reisreporter.be/tag/parijs

Foto’s: © Paris Tourist Office (M. Verhille/A. Dupont/D. Lefranc)

Bron: Reisreporter


Bekijk ook

Lees ook