Goudvissen verzorgen, een vak apart

Een goudvis is een uitstekend huisdier om mee te beginnen, omdat het zo'n overlever is. Toch komt er meer bij kijken dan de klassieke ronde kom water en enkele siersteentjes op de bodem. We hebben de belangrijkste elementen van een goede goudvisverzorging voor jullie verzameld.
1) Het water
Uiteraard is zuiver water een noodzaak, een goede filter in je aquarium is dus een must. Verder moet het aquarium goed verlucht worden en moet het water chloorvrij zijn. Wanneer je je goudvis net gekocht hebt en hij nog in een plastic zak zit, laat die dan een tijdje in je aquarium drijven zodat de vis langzaam kan wennen aan zijn nieuwe thuis. En last but not least: je vis vraagt geen flessenwater maar is al meer dan tevreden met leidingwater alleen.

2) Het aquarium
Je apprecieert zelf de nodige ruimte, dus gun je oranje vis ook wat. Koop dus zeker geen te klein aquarium. Er moet ten eerste voldoende plaats zijn voor een filtersysteem en indien nodig een extra thermometer en verwarmingselement om de temperatuur op peil te houden. Je kunt altijd uitgaan van de gulden regel dat elke centimeter vis iets minder dan twee liter water nodig heeft om goed rond te zwemmen. Katteneigenaars zorgen er ook voor dat het aquarium afgesloten kan worden, zodat er geen ongewenste jagers tot bij de vis kunnen.

3) Locatie
De gulden middenweg is hier de beste. Niet te warm, niet te koud, niet rechtstreeks in de zon, maar een donker hoekje van het huis is al even erg. Een locatie op kamertemperatuur met voldoende daglicht is ideaal. Als de vis toch nog te donker zit, is kunstverlichting nodig.

4) Schoonmaken
Het spreekt haast voor zich, en toch wordt het af en toe nog vergeten: vermijd schoonmaakproducten in het aquarium. Chemicaliën zijn ten strengste verboden in je vissenkom. Als je het toch niet kunt laten, verplaats je de vis eerst naar een veiliger oord voordat je aan je schoonmaaktaak begint. Nadien uiteraard grondig reinigen met zuiver water, opdat er geen restproducten achterblijven.

5) Vervangen
Water verdampt hoe dan ook, je moet dus je aquarium bij tijd en stond terug bijvullen. Door daarnaast elke tien dagen een kwart van het water te vervangen door vers water, verwen je je vis nog eens extra. Elke twee tot drie maanden is het tenslotte tijd om al te water te verversen.

6) Interieur
Hoe je je aquarium inricht is je eigen zaak, van je vis zal je geen klachten krijgen. Integendeel zelfs, de meeste vissen verkiezen een verblijfplaats waar voldoende mogelijkheden zijn om zich te verbergen. Plantjes, stenen, stukken hout, het mag allemaal.

7) Eten
Een goudvis is niet kieskeurig, gewoon visvoer volstaat meestal al. Belangrijk is om je vis(sen) niet te veel eten te geven, want anders overeten ze zich en wordt je water veel sneller vuil. Af en toe een dagje vasten kan zeker geen kwaad.

8) Vakantie
Een dier verzorg je elke dag, en niet alleen als het jouw goed uitkomt. Vraag voordat je op vakantie gaat aan je familie of buren of ze je vissen elke dag komen controleren en eten geven. Een goudvis is een stevig beestje, maar twee weken verwaarlozing is er zeker te veel aan.

Bron: MF


Bekijk ook