Vind ons op

Zita

“Veganisme valt af te raden voor kinderen”

Lifestyle

“Veganisme valt af te raden voor kinderen”

Veganisme is aan een ware opmars bezig. Heel wat mensen weigeren om nog langer dierlijke producten te eten omwille van milieuoverwegingen, ethiek en sociale druk. Dokters waarschuwen nu voor de gevolgen van een veganistisch dieet voor kinderen. 

De Académie Royale de Médecine de Belgique heeft een verontrustend rapport over veganisme uitgebracht. De gevolgen van het plantaardige dieet voor kinderen mogen niet onderschat worden. De dokters van de ARMB raden veganisme dan ook af bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.

3% van de kinderen

Veganisten eten alleen plantaardige producten en schrappen dus vlees, zuivel, honing en andere dierlijke ingrediënten van hun menu. Steeds meer mensen worden veganist en in België zou maar liefst 3% van de kinderen opgevoed worden in een veganistische omgeving. En dat is volgens de ARMB geen goed nieuws. Het plantaardige dieet veroorzaakt immers schadelijke tekorten en kinderen die veganistisch worden opgevoed hebben dan ook nood aan constante medische opvolging om problemen te vermijden.

Tekorten

Door dierlijke ingrediënten uit het dieet van kinderen te schrappen, ontbreekt het hen aan stoffen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het menselijk lichaam. De ARMB wijst onder andere op een tekort aan vitamine D, vitamine B12, calcium en oligo-elementen. Dat tekort kan opgevangen worden door middel van voedingssupplementen, maar vooral bij kinderen vereisen die een goede medische opvolging. Lijden de kinderen toch aan een tekort, dan kan dat concreet volgens de ARMB zorgen voor groeiachterstand, psychomotorische achterstand, ondervoeding… Bovendien kan er zich een teveel aan potassium en vezels voordoen in geval van een plantaardig dieet. “Sommige ontwikkelingen moeten op een exact moment plaatsvinden en als dat niet gebeurt, is het effect onomkeerbaar”, aldus de ARMB.

Het bericht “Veganisme valt af te raden voor kinderen” verscheen eerst op Metro.

Meer in Lifestyle

To Top