HomeNieuwsLifestyleTwaalf type collega’s die je zeker herkent

Twaalf type collega’s die je zeker herkent

Van de humoristische lolbroek tot de zeurkous of je beste maatje: op het werk kom je een heleboel vreemde types tegen. Rekruteringsbureau Hays maakte een lijstje met twaalf soorten collega’s die je overal tegenkomt. Hoeveel kan jij er herkennen?

1. De winnaar

Als de baas iets in orde wil krijgen, kijkt hij naar de ‘winnaar’. Deze collega is hét aanspreekpunt wanneer er een belangrijk moment of project aanbreekt. Je herkent een ‘Winnaar’ aan zijn rustige en gestructureerde karakter. Kortom: een geboren leider die een echte aanwinst is voor het bedrijf.

2. De stille held

Ken je iemand die zijn werk doet zonder tromgeroffel, maar wél een belangrijk deel is van het team? Grote kans dat het gaat om de ‘stille held’. Dit werkmaatje lijkt op de ‘winnaar’, maar werkt liever op de achtergrond en wordt daarom ook vaak onderschat.

3. De mentor

De ‘mentor’ staat er voor open om jou meer te leren dan enkel de technische kant van de job. Hij biedt een breder perspectief op de manier van werken. Zodra hij de kans krijgt, deelt hij zijn kennis graag. Hij heeft absoluut het beste met je voor en helpt je om vooruitgang te boeken in je carrière.

4. De veteraan

De ‘veteraan’ is al jaren een vaste waarde binnen het bedrijf. Hij, en jouw collega’s die hem al langer kennen, zullen je ongetwijfeld regelmatig doen herinneren aan de jaren stillekes.

5. De bondgenoot

Af en toe heb je het geluk dat je vriendschappen kan smeden op het werk. De ‘bondgenoot’ is niet alleen een kameraad op kantoor, maar ook erbuiten. Deze bff luistert niet alleen naar je ideeën, maar is ook een een vertrouwenspersoon die je door moeilijke periodes sleurt.

6. De komiek

Op de werkvloer heb je altijd een grapjas die de dingen wat luchtiger en losser houdt. De ‘komiek’ ziet alles door een roze bril en kan spanningen makkelijk ontmijnen.

7. De roddelaar

“Heb je gehoord wat er met X gebeurd is tijdens de meeting? Klopt het dat het bedrijf mensen wil ontslaan? Zijn die twee echt een koppel?” Een voor een zijn het vragen waar de ‘roddelaar’ ongetwijfeld een antwoord op weet. Sommigen toveren opeens een verhaal uit hun hoed om te choqueren, anderen spenderen hun werktijd aan het rondbazuinen van sappige verhalen.

8. De slijmbal

De tactiek van de ‘slijmbal’ is simpel: vleien bij de baas of iemand uit het management. Lieve woordjes, complimentjes, … Dat hij met die tactiek ook wel eens over anderen heen loopt, is part of the deal.

9. De zeurkous

De ervaring leert dat het nooit leuk is om in de buurt te zijn van de ‘zeurkous’. Meestal is het continue geklaag het gevolg van een bepaalde frustratie. Dat kan gaan verveling tot te veel stress of gewoon ongelukkig zijn in de job.

10. De politicus

De ‘politicus’ komt in allerlei vormen. Deze persoon heeft (duidelijk) een eigen agenda en laat zich door niets of niemand tegenhouden. Alles wat die collega zegt, neem je best met een korrel zout.

11. De luilak

De ‘luilak’ is net als een fata morgana. Hij lijkt druk aan het werk, maar schuift eigenlijk zijn taken door naar anderen. Hij geeft de indruk dat hij echt bijdraagt aan het team.

12. Het groentje

Het ‘groentje’ kan net afgestudeerd zijn of is gewoon nieuw in het bedrijf.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels