HomeNieuwsLifestyleAlcohol doodt meer jongeren dan alle andere drugs samen

Alcohol doodt meer jongeren dan alle andere drugs samen

Verhalen van jongeren die sterven aan een overdosis drugs halen vaak de krantenkoppen. Maar uit internationale statistieken blijkt dat alcohol meer jongeren doodt dan alle andere drugs tezamen.

Alcohol is dermate ingeburgerd in onze maatschappij dat het tegenover drugs amper als dreiging wordt ervaren. Het zou je helpen bij het spreken van vreemde talen of het zou goed zijn voor je geheugen, maar wat met de gevaren?

Groter gevaar

Hoewel drinken tegenover drugs gebruiken sociaal acceptabel is, blijkt uit internationale statistieken dat het een groter gevaar betekent voor jongeren. Het is een factor die vaak een rol speelt in de drie voornaamste doodsoorzaken bij 15 tot 24-jarigen: ongelukken, moord en zelfdoding.

Zo waren er tussen 2014 en 2015 in het Verenigd Koninkrijk 1,1 miljoen ziekenhuisopnames die rechtstreeks of onrechtstreeks gelinkt konden worden aan alcohol. Ook zou alcohol over heel Europa bijdragen aan bijna één op de tien van alle gevallen van ziekte en vroegtijdige sterfgevallen. Dit zijn maar enkele van de vele verontrustende statistieken in verband met alcohol.

Maar er is niet enkel slecht nieuws. Initiatieven als Tournee Minérale tonen aan dat we stilaan afstappen van de vanzelfsprekendheid van alcohol. Hoewel Belgen bij de dertig grootste drinkers ter wereld horen, schreven meer dan 122.460 mensen zich toch in voor deel te nemen aan de nuchtere maand. Verder gaven negen op de tien deelnemers aan het volgend jaar nog eens te willen doen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels