HomeNieuwsLifestyleMensen die ‘Harry Potter’ lezen zijn over het algemeen betere mensen

Mensen die ‘Harry Potter’ lezen zijn over het algemeen betere mensen

We hebben het altijd al geweten, maar nu is het wetenschappelijk bewezen. Mensen die ‘Harry Potter’ lezen zijn betere mensen dan degenen die het niet doen.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het lezen van de ‘Harry Potter’-boeken een positieve invloed heeft op jonge mensen. Het zou hun perceptie over gestigmatiseerde groepen zoals immigranten, homoseksuelen of vluchtelingen significant verbeteren.

Specifiek vonden de onderzoekers dat jongeren die een emotionele band hebben met het personage van Harry Potter minder bevoordeeld zijn tegenover minderheden. Dat kan steek houden, want in de reeks zijn er veel voorbeelden van hoe omgaan met vooroordelen.

Modderbloedje

Een voorbeeld is het woord ‘Modderbloedje’, dat wordt gebruikt om tovenaars met Dreuzelouders te omschrijven. Voor degenen die niet bekend zijn met Harry Potter-termen, dreuzels zijn de gewone mensen zonder toverkracht. In de boeken is ‘Modderbloedje’ een extreem denigrerende uitdrukking.

Het kan vergeleken worden met nare woorden in het echte leven, vaak geuit tegen minderheden. Wanneer de term gebruikt wordt in het boek, berispen de hoofdpersonages vaak degenen die het in de mond nemen. Dit kan kinderen aanleren dat haatwoorden gemeen en verkeerd zijn.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels