HomeNieuwsLifestyleMeisjes belanden jaar eerder in puberteit dan 40 jaar geleden

Meisjes belanden jaar eerder in puberteit dan 40 jaar geleden

De puberteit begint bij meisjes bijna een jaar eerder dan 40 jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie van de universiteit van Kopenhagen. Bij jongens start de puberteit gemiddeld 1 tot 2 jaar ouder.

Sinds de jaren 70 schuift de puberteit drie maanden op per decennium, stellen de Deense onderzoekers op basis van 38 studies waar in totaal tienduizenden meisjes uit de hele wereld aan deelnamen. Het begin van de puberteit werd gedefinieerd als het moment dat borstweefsel zich begon te ontwikkelen.

Obesitas

Volgens de onderzoekers is wereldwijde obesitasepidemie deels de oorzaak voor de vervroegde puberteit. Ze voegen daar aan toe dat eerdere studies ook vaststelden dat bepaalde chemicaliën, die in verzorgingsproducten als deodorant en shampoo zitten, een rol spelen.

Verschil tussen Europa en Afrika

In Europa begint de puberteit bij meisjes nu als ze tussen de 9,8 en 10,8 jaar oud zijn. Bij Afrikaanse meisjes is dat iets later, namelijk op een leeftijd van 10,1 tot 13,1 jaar. De puberteit begint bij meisjes gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder dan bij jongens.

Het bericht Meisjes belanden jaar eerder in puberteit dan 40 jaar geleden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels