HomeNieuwsLifestyleKleurrijke e-sigaret is razend populair onder jongeren wereldwijd: wat zijn Elf Bars?

Kleurrijke e-sigaret is razend populair onder jongeren wereldwijd: wat zijn Elf Bars?

Wie zijn ogen en neus goed openhield deze zomer heeft het vast al opgemerkt: Elf Bars, die eruit zien als fluostiften en smaken als snoep, duiken steeds vaker op in het nachtleven. Vooral jongeren roken de wegwerp e-sigaretten, die in verschillende kleuren én smaken komen. Maar wat zijn Elf Bars precies?

Een blik op TikTok en Instagram en het is duidelijk: de Elf Bar is hip. Ze komen in alle kleuren, en in de meest uiteenlopende smaken. Watermeloen, bananenmelk, cheesecake of perzik: voor elk wat wils. Op TikTok circuleren er massaal filmpjes over die wegwerp e-sigaret: van welke smaak het beste is tot vape shopvlogs. In België zijn ze te koop in nachtwinkels, buurtsupermarkten of via webshops. Hoewel er geen exacte cijfers voorhanden zijn, ziet het er wel naar uit dat de Elf Bars, en vergelijkbare merken zoals Dodo en Geek, in opmars zijn. Wat maakt die e-sigaret zo populair?

Schadelijk

Allereerst zien ze er ‘mooi’ uit: de flashy kleuren en elegante verpakking maakt de e-sigaret bijzonder aantrekkelijk. Daarnaast spreken ook de verschillende smaken aan, uiteraard. Maar bovenal is de Elf Bar best goedkoop in vergelijking met sigaretten: voor een zestal euro kan je 600 trekjes nemen van de e-sigaret. In tegenstelling tot een gewone vape kan je ze wel niet bijvullen of opnieuw opladen. Tot slot hebben ze ook de belofte dat ze ‘gezonder’ zouden zijn dan sigaretten, alleen klopt dat niet. Een Elf Bar houdt 20mg nicotinezout, wat nog steeds zou overeenkomen met zo’n 40 à 50-tal sigaretten als je ze volledig oprookt. Maar je kan ook ‘nicotinevrije’ Elf Bars aankopen. In die nicotinevrije Elf Bars zitten evenwel nog steeds schadelijke stoffen.

@myverysecretacc01

#elfbar #fyp

♬ only cool people use this sound – musshhroomstew

Vapebel, de Belgische federatie van vape-retailers en -distributeurs, liet al in november weten dat ze zich zorgen maken over de opkomst van wegwerp e-sigaretten, net omdat ze zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor jongeren. Bovendien haalden ze ook aan dat een wegwerp e-sigaret helemaal niet duurzaam is.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/kleurrijke-e-sigaret-razend-populair-onder-jongeren-wereldwijd-wat-zijn-elf-bars

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels