HomeNieuwsLifestyleJonge mannen zijn gevaarlijkste chauffeurs

Jonge mannen zijn gevaarlijkste chauffeurs

Hoewel vrouwelijke chauffeurs het vaakst bekritiseerd worden, zijn jonge mannen de gevaarlijkste automobilisten. Uit onderzoek blijkt dat ze het snelst afgeleid zijn achter het stuur, met alle gevolgen van dien.

Noorse wetenschappers van het Institute of Transport Economics kwamen tot die vaststelling na een onderzoek bij 1.100 middelbare scholieren (waarvan er 208 een rijbewijs hadden) en 414 volwassenen.

Ze lieten de deelnemers aan de studie eerst een vragenlijst invullen over hun gedrag in het verkeer, om vervolgens te kijken hoe ze zich daadwerkelijk gedragen in de wagen.

“Ik stelde vast dat jonge mannen het snelst afgeleid zijn”, zegt Ole Johansson, een van de onderzoekers. “Dan volgen mensen die vaak met de auto rijden en automobilisten met een neurotische of extroverte persoonlijkheid.” Oudere vrouwen bleken het best in staat om hun aandacht op de weg te houden.

Twee seconden

Dat is geen detail. Volgens de onderzoekers volstaat het om je blik twee seconden af te wenden om het risico op een ongeval drastisch te doen toenemen. Wereldwijd komen jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen om het leven bij verkeersongevallen waarbij personenwagens betrokken zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de radio de grootste bron van afleiding is in de wagen, al scoort ook de smartphone steeds hoger.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels