HomeNieuwsLifestyleGAMES. Days Gone: nu al de game van het jaar?

GAMES. Days Gone: nu al de game van het jaar?

Days Gone is de eerste exclusieve blockbuster voor de PS4 dit jaar. Het was een lange en zware bevalling, maar de game van Bend Studio was het wachten meer dan waard. Days Gone is niet zomaar een zombiegame, maar een groots en onverwacht avontuur.

Sony heeft al enkele jaren de gewoonte om in de lente een exclusiviteit te droppen die meteen kanshebber is voor game van het jaar. Denk maar aan Uncharted 4, Horizon Zero Dawn en God of War. Dit jaar hadden we alle redenen om te twijfelen aan Days Gone: een nieuwe titel van een studio die nog alles te bewijzen heeft, een lange ontwikkeling van maar liefst zes jaar, een release die meermaals uitgesteld werd…

Bikers met een groot hart

We vallen maar meteen met de deur in huis: al die twijfels en zorgen waren geheel onterecht. Sony haalt weer genadeloos hard uit en bewijst dat de PS4 op het einde van zijn carrière nog lang niet afgeschreven is. In Days Gone speel je Deacon, een volgetatoeëerde biker die onafscheidelijk is van zijn knetterende motor. Het avontuur speelt zich af in de uitgestrekte vlakten in het noordwesten van de Verenigde Staten, twee jaar nadat de wereld werd getroffen door een verwoestende epidemie. In deze postapocalyptische wereld waar chaos regeert, houden slechts een paar overlevenden stand tussen de hordes mutanten. Onder hen Deacon en zijn wapenbroeder van dezelfde bikergroep, Boozer. We zeggen er meteen bij dat Days Gone geen racespel – hoewel tweewielers een centrale rol spelen – en al zeker geen ‘simpele’ zombiegame is waarin je onophoudelijk hordes uitgehongerde levende doden moet afweren.

Het verhaal is de hoofdrolspeler

Days Gone is in de eerste plaats een action-adventure game waarin het verhaal een hoofdrol speelt. Natuurlijk moet je overleven en hulpmiddelen zoeken om wapens, accessoires en medicijnen te maken. Uiteraard moet je regelmatig je motor bijtanken en herstellen. En wees maar zeker dat het ‘s nachts overal krioelt van de afgrijselijke monsters. Maar Days Gone is eerst en vooral een geweldige adventure game in een gigantische open wereld waarin je veel vrijheid krijgt. De game heeft ook een ‘infiltratie’ dimensie. En als je geen fan bent van lijf-aan-lijfgevechten, dan kan je de meeste vijanden lokken met stenen en ze in alle discretie afmaken.

Indrukwekkende productie

Het eerste wat opvalt, is de uitvoering. De lange jaren van ontwikkelen en uitstellen werpen hun vruchten af. Days Gone flirt met de technische perfectie. Wij testten de PS4-game op een 4K HDR-tv en het resultaat is verbluffend. Op grafisch vlak behoort deze titel tot het allerbeste wat deze generatie consoles te bieden heeft. De texturen, panorama’s, reflecties en lichteffecten zijn subliem. Keerzijde van die medaille: de game dreef onze PS4 Pro tot het uiterste. Hij maakte enorm veel lawaai en de laadtijden waren opvallend lang. Naast de graphics is ook de betoverende soundtrack van Nathan Whitehead een schot in de roos.

Kippenvel en emoties

Het scenario voert je door een open wereld met dag/nacht-cycli en veranderende weersomstandigheden. Er zijn een tiental verhaallijnen die je in alle vrijheid kan exploreren. Enerzijds moet je een handje toesteken in de verschillende overleverskampen, burgers redden, het vertrouwen van bepaalde personages herwinnen, nesten van mutanten opkuisen en hele hordes uitroeien. Anderzijds zijn er ook diepgaandere pistes die je doen stilstaan bij je verleden, waar je het hachje van je reisgezel moet redden of informatie over het overheidsagentschap moet inwinnen om te ontdekken hoe dit allemaal kon gebeuren. Days Gone is vaak brutaal en gewelddadig (niet aangeraden onder de 18 jaar) maar heeft ook heel wat emoties in petto, vooral dan via de flashbacks. Het scenario is gevarieerd, spannend en vol plotwendingen. Goed voor in totaal dertig uur spelplezier (waarvan 6 uur filmpjes). Dat is lang. Bij momenten zelfs te lang. Het verhaal wordt hier en daar wat langdradig en sommige motorritten zijn ronduit saai.

Verdict

We hadden het niet zien aankomen, maar Days Gone werpt zich op tot een van de beste PS4-games van het moment. De 100% sologame van studio Bend blinkt uit met zijn knappe productie en ijzersterk scenario, en nestelt zich nu al in de top 3 van 2019.

(tw)

Het bericht GAMES. Days Gone: nu al de game van het jaar? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels