HomeNieuwsLifestyleDaarom zijn onze herinneringen zo rooskleurig

Daarom zijn onze herinneringen zo rooskleurig

Over het heden zijn we minder positief, maar het verleden zien we maar al te vaak rooskleurig in. Met de nodige portie nostalgie blikken we terug op onze eerste liefde (die ons achteraf bedroog) en de laatste familievakantie (die eindigde in een drama) was een groot feest. We hebben de neiging om het verleden op te hemelen, maar waarom juist?

Is het je weleens opgevallen dat je slechte herinneringen vaak naar de achtergrond verdringt? En dat je leuke dingen net in de verf zet? Wees gerust, je bent niet de enige. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om het verleden te rooskleurig in te zien.

Zij die positief in het leven staan, kennen dit fenomeen zonder twijfel. Ze schenken en in het heden en in het verleden meer aandacht aan de mooie dingen. Maar ook negatievelingen worden overspoeld door rooskleurige nostalgische gedachten. Dat heeft te maken met de manier waarop je brein te werk gaat. Omdat we niet alles in ons geheugen kunnen opslaan, maken we automatisch een selectie. En die geeft de voorkeur aan positieve gebeurtenissen.

Geborgen

Bovendien is het op die manier ook makkelijker om je geborgen te voelen in een niet al te gemakkelijke wereld. Daarom is het niet ongebruikelijk dat je zelfs bij trieste gebeurtenissen eerst aan de mooie details terugdenkt. Pas daarna word je overvallen door de werkelijkheid. “Positieve herinneringen aan slechte momenten uit je leven hebben zorgen ervoor dat je dingen kan plaatsen. We willen vaak geloven dat een bepaalde persoon gewoon is wie hij is, en willen geen informatie krijgen dat het tegendeel bewijst. Wanneer dat gebeurt, dan maken we de keuze om de informatie op te slaan die ons gevoel benadrukt”, legt gedragstherapeut en psycholoog Jennifer Guttman uit aan Well and Good.

Fouten

Dat positief favoritisme helpt je bovendien om de moed erin te houden. De positieve details zorgen ervoor dat je vertrouwen blijft hebben in je eigen inschattingsvermogen. Toch is het belangrijk om af en toe ook even stil te staan bij de minder rooskleurige werkelijkheid. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je niets leert uit het verleden en steeds weer dezelfde fouten maakt. Maar laat dat vooral je nostalgische herinneringen niet in de weg staan, want die zijn soms te mooi om zomaar te vergeten.

Het bericht Daarom zijn onze herinneringen zo rooskleurig verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels