HomeNieuwsLifestyleDan toch recorderkenning voor verpleegster die marathon uitliep in uniform

Dan toch recorderkenning voor verpleegster die marathon uitliep in uniform

Op de marathon van Londen liep een verpleegster in haar werkkleding het wereldrecord van snelste vrouw in verplegersuniform. Dat record werd aanvankelijk niet erkend door het ‘Guinness Book of Records’ omdat het uniform van de vrouw niet voldeed aan de kledingvoorschriften. Maar nu komt de organisatie terug op haar beslissing.

Jessica Anderson liep vorige week de London Marathon in haar dagelijkse werkkledij: een blauw uniform van de National Health Service met daarop haar naam en titel van ‘Senior Sister’. Haar doel was om het record van snelste vrouw in verpleegsteruniform te breken. Daarin slaagde ze met glans door 22 seconden onder de vorige recordtijd van 3 uur, 8 minuten en 54 seconden te duiken. Toch weigerde het ‘Guinness Book of Records’ haar het nieuwe wereldrecord toe te kennen. De reden? Volgens de organisatie voldeed Andersons uniform niet aan de kledingvoorschriften voor het verpleegsteruniform. Na hevig protest hierop, heeft de organisatie beslist om het wereldrecord alsnog te erkennen.

Rok, kapje en panty

De voorschriften waaraan het verpleegsterkostuum moest voldoen, schoten bij velen in het verkeerde keelgat. In het reglement van het ‘Guinness Book of Records’ staat dat deelnemende verpleegsters enkel in aanmerking komen voor het gegeerde plekje in de lijst als ze “een blauwe of witte verpleegsterjurk aandoen, samen met een witte schort en een traditioneel wit verpleegsterkapje. Een panty is optioneel.” Andersons verpleegsteruniform leek volgens een woordvoerder te veel op dat van een dokter. “Een ouderwets, seksistisch stereotype”, vond Anderson. Velen waren het met haar eens en nu dus ook het ‘Guinness Book of Records’.

Organisatie erkent fout

De organisatie heeft Anderson haar excuses aangeboden en erkent het feit dat hun kledingvoorschriften niet aangepast waren aan de moderne tijd. Anderson is opgelucht, maar zegt dat het voor haar meer was dan enkel een wereldrecord. “Hoewel de kleding van verplegers onderling verschilt, is het wel zo dat ze ontworpen zijn voor vrouwen én mannen die op allerlei manieren voor mensen zorgen over de hele wereld. Ik zou mijn beroep onrecht hebben aangedaan als ik in een grappig verpleegsterkostuum zou hebben meegedaan”, zo liet Anderson weten op Instagram. Met haar prestatie zamelde ze meer dan 5.000 pond in voor de Barts Charity van de Royal London Hospital, Andersons werkplaats.

 

View this post on Instagram

 

Thank you @guinnessworldrecords ! I’m delighted with your decision to review the criteria for this record. For me the issue went beyond achieving a world record. I made a conscious decision to wear my uniform for the race, knowing that the record attempt wouldn’t be counted. While nursing uniforms vary, one thing they have in common is that they are designed for professional women AND men who care for people in all sorts of ways across the world. I would have been doing a disservice to my profession if I had worn a fancy dress costume. Thank you to all of my wonderful colleagues, friends, and family for your support. Not to mention the hundreds of nurses and people across the world who have got behind me. It means a lot. Thank you @daddydarkrdc and all of @run.dem.crew for years of great running and friendship. Lastly thank you to @benhobson and @runnersworlduk for making this a thing! P.s. the Just Giving link is still live  #whatnurseswear

A post shared by Jessica Anderson (@janderzzz) on

Het bericht Dan toch recorderkenning voor verpleegster die marathon uitliep in uniform verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels