HomeNieuwsLifestyleChocolade is dan toch gezond (op voorwaarde dat je voldoende beweegt)

Chocolade is dan toch gezond (op voorwaarde dat je voldoende beweegt)

Hoewel het boordevol suiker en vet zit, heeft chocolade ook iets nuttigs te bieden aan je lichaam. Zogenoemde cacao-flavonolen kunnen zelfs sportieve prestaties verbeteren.

Cacao-flavonolen, afgekort CF, zijn de actieve bestanddelen van chocolade. Lieselot Decroix, onderzoekster aan het sportlab van de VUB, heeft ontdekt dat CF een gunstig effect kan hebben op sportprestaties. Meer bepaald verlagen de cacao-flavonolen de hoeveelheid oxidatieve stress die optreedt tijdens een fysieke inspanning.

“Bovendien zorgen zowel de inname van CF als het sporten op zich voor een verbeterde vasculaire functie”, legt Decroix uit. “Ze verwijden de bloedvaten. Dat is nuttig bij oudere mensen, omdat het verouderingsproces gepaard gaat met minder elastische bloedvaten, en ook bij mensen met een risico op cardiovasculaire aandoeningen en mensen met overgewicht.”

Kanttekening

Decroix wijst er wel op dat het effect van CF veel kleiner is dan het effect van bewegen zelf. “Het heeft dus niet zoveel zin om CF in te nemen als je dat niet combineert met sporten”, benadrukt ze.

En er is nog een andere kanttekening. Zo ligt de hoeveelheid chocolade die je moet eten om enig effect te hebben veel te hoog. Een gemiddelde persoon heeft tussen de 100 en 200 gram zwarte chocolade nodig, wat een heleboel waardeloze calorieën zijn.

De schadelijke effecten van zo’n chocoladeconsumptie wegen dan niet op tegen de heilzame effecten ervan. Het is dus wachten tot er gezonde CF-producten op de markt komen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels