HomeNieuwsEntertainmentXavier Tavierne kroont zich tot ‘De Slimste Mens ter Wereld’

Xavier Tavierne kroont zich tot ‘De Slimste Mens ter Wereld’

Xavier Taveirne mag zich een jaar lang de slimste mens ter wereld noemen. In de slotaflevering van de gelijknamige televisiequiz haalde hij het van Journaalanker Goedele Wachters.

De 36-jarige Taveirne, die sinds dit jaar ‘De Zevende Dag’ presenteert en daarvoor jarenlang de stem was van het Radio 1-programma ‘De Wereld Vandaag’, kon zich dankzij acht deelnames, waarvan zeven overwinningen, in de finale plaatsen. Daar kreeg hij het gezelschap van VRT-collega Goedele Wachters en Dalilla Hermans, die eerder dit seizoen negen afleveringen haalde. Omdat ze te veel antwoorden schuldig bleef in ‘het Collectief geheugen’, kon de schrijfster zich niet voor de finale plaatsen.

Lissabon

Wachters begon met een achterstand aan het gevreesde finalespel, maar maakte die al snel goed door de meeste trefwoorden te raden rond ‘Janine Bischops’ en ‘de grootste steden van Oost-Vlaanderen’. De twee waren tot de voorlaatste vraag aan elkaar gewaagd. Na de vraag ‘welke nummers van ABBA stonden 5 weken op nummer 1 in de Radio 2 top 30?’ stond Wachters op 54 seconden en had Taveirne er nog 52.

Hij mocht beginnen met wat de laatste vraag zou worden: ‘wat weet je over Herman De Coninck?’. Snel vond de presentator de trefwoorden ‘dichter’ en ‘Kristien Hemmerechts’ en wist hij dat De Coninck in Portugal was overleden. Quizmaster Erik Van Looy wilde naast ‘Humo’ en ‘De lenige liefde’ echter het trefwoord ‘Lissabon’ horen. De Portugese hoofstad schoot Taveirne uiteindelijk toch te binnen, wat hem de overwinning opleverde.

“Okselvijvers”

Toen Van Looy “het is gebeurd” zei, slaagde Taveirne er niet in een kreet te onderdrukken. Hij reageerde zichtbaar vol ongeloof op de uitslag. “Okselvijvers, jong. Ben Crabbé is er niets tegen”, zuchtte hij opgelucht. Uit het publiek schreeuwde zijn moeder nog: “Proficiat!”

Anne Lore De Witte

Xavier Taveirne en Gilles Van Bouwel
Foto VIER
Xavier Taveirne met zijn oorkonde
Foto VIER

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels