HomeNieuwsEntertainment#STAGELIFE. Portland: “Ik mis alles aan een concert. Zelfs de oorsuizen”

#STAGELIFE. Portland: “Ik mis alles aan een concert. Zelfs de oorsuizen”

Nu we in deze coronatijden verstoken zijn van festivals, polst Metro elke week bij een andere artiest naar zijn/haar meest memorabele live-ervaringen – zowel voor als op de planken. Deze week is het woord aan Jente, Sarah, Gill en Arno van de indieband Portland, laureaat van de Nieuwe Lichting 2018. Hun jongste single ‘Ally Ally’ verscheen vorige maand.

Wat is het beste concert dat je ooit gegeven hebt?

Jente: «Als meest logische antwoord zou ik de concerten op Rock Werchter of Pukkelpop kunnen noemen, gezien de adrenaline die met zulke optredens gepaard gaat, maar door de stress en de omvang van zo’n concert speel ik dan vaak op automatische piloot. Ik denk dat mijn beste concerten vaak op try-outs gebeuren, omdat die heel ontspannen zijn. Dan experimenteer ik meer en durf ik meer dingen te doen op het podium.»

Wat is het minste concert dat je ooit gegeven hebt?

Jente: «De finale van Humo’s Rock Rally met Portland in 2016. Alles liep mis die set en de druk was immens. Ik was verlamd van de zenuwen.»

Sarah: «Een paar dagen nadat we de Nieuwe Lichting hadden gewonnen in 2018 speelden we een show in Mechelen en in Gent. Ik was intussen doodziek geworden, maar die shows zouden sowieso doorgaan. Ik herinner me niet veel meer van de show in Mechelen. Ik speelde op automatische piloot, trilde helemaal en had zware koorts. Na het laatste lied ben ik onmiddellijk in de backstage op de grond gaan liggen.»

Welke band/artiest wil je absoluut nog live aan het werk zien in je leven?

Jente: «Paul McCartney. Ik had mijn moeder beloofd dit jaar met haar naar Werchter Classic te gaan om hem te bewonderen. Mijn hart bloedt nog steeds dat dit niet is kunnen doorgaan.»

Sarah: «Sting. Vandaag zou hij optreden op Gent Jazz. Wij deelden de affiche zelfs met hem. Maar helaas werd dat dus net zoals alle andere concerten afgelast. De teleurstelling was groot.»

Wat mis je het meest aan het podiumleven?

Jente: «Ik mis de job in het algemeen. De soundcheck, het materiaal klaarzetten, je klaarstomen voor de show, de focus tijdens de show, het verkopen van merchandise nadien, babbelen met toeschouwers of foto’s nemen met mensen die dat vragen, de eventuele afterparty met de band en crew. Daarnaast mis ik ook de erkenning en bevestiging. Een applaus na een lied, een review in de krant,…»

Sarah: «Ook ik mis het volledige pakket. Repeteren, alles voorbereiden, het kiezen van outfits, het noteren van de setlist, alles inpakken en onderweg zijn. Samen rijden naar de bestemming. Voor het eerst de zaal/het podium betreden en stilaan kriebels krijgen voor het concert zelf. Het optreden voor een publiek en samen een herinnering creëren.»

Wat mis je helemaal niet aan het podiumleven?

Jente: «Na zoveel weken inactiviteit begin ik letterlijk alles te missen. Zelfs de suizingen in mijn oren na een concert waar mijn in-ears te luid hebben gestaan, of de vieze burgers van de Burger Kings waar we onderweg met de crew weleens halt houden.»

Quentin Soenens

Het bericht #STAGELIFE. Portland: “Ik mis alles aan een concert. Zelfs de oorsuizen” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels