HomeNieuwsEntertainmentMOVIES. François Ozon heeft nostalgische film ‘Été 85’ klaar: “Na de lockdown...

MOVIES. François Ozon heeft nostalgische film ‘Été 85’ klaar: “Na de lockdown lijkt het verleden een paradijs!”

De zee, de zomer, de vakantieliefdes,… Als je niet van plan was om dit jaar je tenen in het zand te steken, dan heeft de Franse regisseur François Ozon (‘Grâce à Dieu’, ‘Swimming Pool’) een alternatief klaar. In zijn nieuwe film ‘Été 85’ duikt hij in de zomer van 1985 en haalt een verhaal boven over een tienerjongen, Alex, die de knappe David ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht en niets zal ooit nog hetzelfde zijn.

Wat voor een tiener was je zelf in 1985?

François Ozon: «In 1985 was ik 17 jaar oud en begon ik net mijn eigen weg te vinden. Ik was geen geweldige leerling maar ik wist al dat ik films wou maken. Als je op jonge leeftijd een echte passie ontdekt, heeft je dat een doel in je leven. Ik denk dat het me in die periode enorm geholpen heeft dat ik de cinema ontdekt heb.»

Hoeveel werk was het om de eighties weer tot leven te wekken?

«We hebben vooral hard gewerkt aan de kleren en de decors om de ambiance van de jaren 1980 op te wekken: auto’s, jeansjasjes, bandanas,… Voor de jonge acteurs was een walkman bijvoorbeeld een ware ontdekking, ook al hebben ze muziek op hun smartphone. Er ging een wereld voor hen open! (lacht) Het was vooral een goeie manier om in de leefwereld van hun ouders te duiken. Toen ik hen die songs liet horen, zei Félix (Lefebre, die de rol van Alex speelt, nvdr): ‘Ik ken geen enkele van die liedjes, maar toen ik ze thuis speelde, kon mijn moeder alle teksten meezingen!’ (lacht)»

Je beide hoofdacteurs, Félix Lefebvre en Benjamin Voisin, zijn onbekend. Hoe heb je ze gevonden?

«Ik heb traditionele audities georganiseerd in Parijs, en ik voelde meteen dat het klikte tussen die twee. Voor de rol van Kate hebben we langer moeten zoeken, want dat personage is een Britse die Frans spreekt. We hebben het geluk gehad dat we Philippine Velge ontmoet hebben, die Brits-Belgisch is! Ze paste perfect bij wat ik zocht voor de rol van Kate, een meisje dat Alex wil helpen om te rouwen.»

‘Été 85’ is een liefdesverhaal tussen twee jongens. Toch gaat het nooit over homoseksualiteit in de film. Van waar die keuze?

«Dat vind ik er net mooi aan. Het is niet belangrijk dat het om twee jongens gaat. Dit verhaal gaat over twee verschillende visies op de liefde. Ik denk dat iedereen zich erin kan herkennen. Het interessante is dat Aidan Chambers het boek dat aan de basis ligt van mijn film geschreven heeft voordat aids zijn intrede deed. Daarom heeft het verhaal de lichtheid van een vervlogen tijdperk. En zeker als je de film vandaag bekijkt, na de lockdown die we meegemaakt hebben. Natuurlijk waren er midden jaren 1980 ook problemen, maar vergeleken met de actualiteit lijkt die tijd een paradijs!»

Elli Mastorou
@cafesoluble

Het bericht MOVIES. François Ozon heeft nostalgische film ‘Été 85’ klaar: “Na de lockdown lijkt het verleden een paradijs!” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels