HomeNieuwsEntertainmentLid tuchtraad psychologen deelt zelf pikante foto om punt te maken over...

Lid tuchtraad psychologen deelt zelf pikante foto om punt te maken over Kaat Bollen

De veroordeling van Kaat Bollen door de tuchtraad van de psychologencommissie heeft niets te maken met haar pikante foto’s. Dat zegt psycholoog en lid van die tuchtraad Ellen Bisschop in een individueel statement. Om haar boodschap kracht bij te zetten poseerde Bisschop zelf in pikant nonnenkostuum voor de lens van mode-portretfotograaf Sam Rollé.

“Het leek ons een uitgelezen moment om met volgende foto het huidige verhaal van de psycholoog zelf, in een letterlijk maar tegelijkertijd, symbolisch kader te plaatsen”, begint klinisch psycholoog-psychotherapeut Ellen Bisschop haar betoog. Bisschop, lid van de tuchtraad van de psychologencommissie wil in eigen naam reageren op de heisa rond de veroordeling van psycholoog Kaat Bollen door die tuchtraad.

“Afgelopen drie dagen las ik dat, vooral vrouwen en psychologen, zich zorgen maken over de moderniteit, visie en werking van de tuchtraad. Terecht en onterecht. Ik merk dat de discussie vooral gebaseerd is op ‘sexy, jezelf en vrouw mogen zijn’, vooral als psycholoog, binnen professionele én privésferen. Helaas moet ik stellen dat de discussie niet ongegrond is maar wel overbodig. Om dit te duiden dien ik te uiten dat deze discussie begon naar aanleiding van een dossier binnen de tuchtraad. Een dossier dat gaan dienen is als wapen in deze opgezette polemiek maar nog meer als wapen onder de jarenlange verdeelde groep van de psychologen.”

Door zelf een gewaagde foto te delen, wil de psycholoog aantonen dat sexy foto’s geen probleem zijn. De foto, waarop Bisschop poseert met handboeien en een pikant nonnenkostuum, werd genomen door mode-portretfotograaf Sam Rollé. “Onze foto toont aan dat de publieke discussie niet hoeft te gaan over wel of niet vrouw/sexy/jezelf mogen zijn als psycholoog. Integendeel. Ik toon mezelf als psycholoog, sexy, durf mijn creatieve zelf zijn en probeer onze vrouwelijkheid erin te benadrukken. Hier wordt niets verkocht; geen lichaam, geen product.”

Foto Sam Rollé

“Wel wordt er een symbolisch verhaal gebracht: Je ziet de biechtstoel, het diploma en de handboeien. Een opgelegd zwijgen dat doorbroken wordt in de biecht: taboe en restricties verbannen. Het vrije spreken en zijn centraal. Dé motors van psychologisch en therapeutisch werk. Maar ook een veronderstelde preutsheid wordt in één klap van tafel geveegd.”

“Behoedzaam zijn in hoe we ons profileren”

“Als herverkozen effectief lid van de Nederlandstalige tuchtraad ga ik uit van een minimaal vertrouwen in mijn visie en mijn oordeel. Maar evenzeer doe ik dit sinds zes jaar met de nodige zelfreflectie en de gehoopte bescheidenheid. In de mooie samenwerking met mijn collega’s van de tuchtraad kan ik enkel getuigen van onze genuanceerde en onderzoekende aanpak.”

“Verder sluit ik me volledig aan bij de idee dat er structureel, fundamenteel en organisatorisch voor de psychologen heel wat dient te veranderen. Sinds mijn afstuderen in 2009 ken ik enkel onderlinge verdeeldheid bij de psychologen en een té onwaardig beeld naar de buitenwereld toe van ons als psycholoog. Een groei hierin is altijd mijn bron van engagement geweest en de titelbescherming een fundament van deze groei.”

“Los van onze rechten als mens/vrouw/psycholoog, en ondanks dit statement van deze eenmalige foto, kan ik stellen dat we wel degelijk behoedzaam moeten zijn in hoe we ons profileren professioneel en privé, vooral om het vrije spreken en de veilige ruimte van onze cliënten te waarborgen. Laten we beginnen met alvast met zijn allen te pleiten om in de toekomst werkkledij voor vrije beroepers terug in onze kosten te kunnen opnemen. Verder wens ik nog eens heel sterk te benadrukken dat de psychologencommissie en de tuchtraad volledig onafhankelijk zijn en dienen te blijven en dat dit niet meer in het gedrang mag gebracht worden.”

“Ik geloof erin dat in de toekomst elke psycholoog voor zichzelf de verantwoordelijkheid zal opnemen om voor dialoog en waardigheid te gaan binnen ons beroep, met een gedegen kennis van onze ethiek en deontologie, die ons trouwens enkel eer aan doet. Helaas moet ik nu merken dat er eerder onterechte angst en verdeeldheid heerst, meer dan unanimiteit. Begrijpelijk maar op zijn beurt ouderwets. Het viel me op dat te veel psychologen onwetend gehouden worden en wens voor allen dat ze in de toekomst een transparanter en duidelijker beeld krijgen van onze interne structuur en organisatie. Om van daaruit eindelijk eens te groeien naar een krachtig geheel.”

Het bericht Lid tuchtraad psychologen deelt zelf pikante foto om punt te maken over Kaat Bollen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels