Vind ons op

Zita

Erika Van Tielen: “Ik ben niet bang dat ik lang alleen zal blijven”

Entertainment

Erika Van Tielen: “Ik ben niet bang dat ik lang alleen zal blijven”

‘Familie’-actrice Erika Van Tielen is intussen een jaar uit elkaar met de vader van haar kinderen. “Alles is anders. Maar anders is niet slecht. Soms zelfs beter”, beschreef ze het afgelopen jaar op haar blog. Hoewel sommige zaken moeilijker zijn dan voordien, heeft ze toch een mooi evenwicht gevonden in haar leven.

Vorig jaar brak Erika Van Tielen met haar partner Gerd, de vader van haar twee kinderen, Finn (7,5) en Rowen (5). De 35-jarige actrice is erin geslaagd om die breuk succesvol op te vangen, al moest ze in het begin toch wat zoeken. “Je komt in een nieuwe situatie, die je in het begin van je relatie nooit hebt gewild, en dus ben je heel zoekend. Je moet met drie een nieuw ‘team’ vormen, een nieuwe thuis creëren. En toch wil je hen dezelfde warmte en liefde meegeven.”

Minder streng voor zichzelf

“Je moet op zoek naar een nieuwe routine. Voor mij was dat de grootste worsteling. De kinderen moeten naar school, hebben hobby’s, moeten avondeten krijgen… en dat moet je alleen bolwerken. Terwijl de taken vroeger meestal beter verdeeld waren. Je bent veel bezig met praktische zaken op momenten dat je eigenlijk gewoon bij je kinderen in de zetel wil ploffen. Maar ik heb daar ondertussen een beter evenwicht in gevonden. Ook omdat ik minder streng ben voor mezelf. Er zijn dagen waarop praktische dingen centraal staan, zeker als ze moeten gaan voetballen. Maar andere dagen is er wel tijd om rustig samen te zijn. Alles zit nu meer in balans”, vertelt ze in Story.

Geen schuldgevoel

Uit elkaar gaan is nooit makkelijk, maar Erika gelooft nog steeds dat het de beste oplossing was voor heel haar gezin. “Ik heb deze beslissing in eer en geweten genomen. Mijn ex en ik hebben alle twee ons best gedaan om het ‘ideale’ te behouden. Maar als dat niet lukt, moet je dat kunnen toegeven. Je bewijst er je kinderen geen dienst mee door koste wat het kost samen te blijven. Daar is goed over nagedacht, want ook financieel en praktisch heeft dat serieuze gevolgen. Kijk, natuurlijk zet je je kinderen voor een voldongen feit bij een scheiding. Maar ik omschrijf dat niet met termen als schuld of mislukken. Mochten Rowen en Finn de breuk niet verteerd hebben, dan had ik me schuldig gevoeld. Maar door onze inspanningen voelen ze zich goed”, klinkt het.

Geloof in liefde niet verloren

Een nieuwe liefde is er nog niet, maar daar ligt Erika niet wakker van. “Heel weinig mensen zijn gemaakt om alleen te blijven, ook ik niet. Dat is een tijd niet aan de orde geweest omdat de focus zo hard op de kinderen lag. Nu we er met drie opnieuw staan, zien we wel wat komt. Ik zit niet op Tinder of zo. Door mijn job kom ik veel mensen tegen, dus ik ben niet bang dat ik lang alleen zal blijven. Mijn geloof in de liefde ben ik nooit verloren, maar het is anders dan wanneer je een twintiger zonder verantwoordelijkheden bent. Nu zullen mijn kinderen altijd mijn prioriteit zijn. Een nieuwe partner heeft ook een impact op hun leven. Daar mag je niet licht over gaan”, besluit ze.

Het bericht Erika Van Tielen: “Ik ben niet bang dat ik lang alleen zal blijven” verscheen eerst op Metro.

Meer in Entertainment

To Top