Vind ons op

Zita

AHA. Daarom is jouw kat verslaafd aan kattenkruid

Entertainment

AHA. Daarom is jouw kat verslaafd aan kattenkruid

Wordt jouw kat ook helemaal wild van kattenkruid? Het is algemeen bekend dat kattenkruid ervoor zorgt dat katten high worden. Maar wist je dat de plant, officieel genaamd Nepeta Cataria, ook nog een ander effect waar veel kattenwasjes niets over weten?

Heb je ooit een poes gezien die kattenkruid voorgeschoteld kreeg? Het beestje lijkt wel high. Meestal begint de kat te rollebollen en te kwijlen. Ze wrijven en likken daarna ook heel graag aan het kruid.

Wat is kattenkruid?

Katten vinden kattenkruid zo interessant omdat de plant namelijk nepetalacton bevat: het is een stof die ruikt naar een mix tussen citroen en pepermunt. Deze geur zorgt ervoor dat de dieren worden aangetrokken tot kattenkruid.

Uit onderzoek aan de Iwate University in Morioka, Japan, blijkt dat alle katachtigen wild worden door kattenkruid: jaguars, luipaarden, zwerfkatten,… De onderzoekers vermelden dat het plantje het opioïde systeem in de hersenen activeert: daarom worden de katten dus high.

Naast het feit dat kattenkruid een leuke bezigheid is voor poezen, heeft het nog een ander nuttig voordeel. Naast het activeren van het opoïde systeem, bevat het kruid ook muggenwerkende effecten. Kattenkruid kan tijdens de zomer dus ook handig zijn om je kat wat rust te geven van die vervelende muggen!

Het bericht AHA. Daarom is jouw kat verslaafd aan kattenkruid verscheen eerst op Metro.

Meer in Entertainment

To Top