HomeNieuwsBizarWOW. NASA lost beelden van uitbarsting onderwatervulkaan, de Sharkano

WOW. NASA lost beelden van uitbarsting onderwatervulkaan, de Sharkano

De Earth Observatory van NASA heeft op 14 mei satellietbeelden kunnen vastleggen van de uitbarsting van een onderwatervulkaan. De Kavachi vulkaan, ook wel de Sharkano genoemd, ligt nabij de Salomonseilanden en is een van de meest actieve onderwatervulkanen in de Stille Oceaan. Op de beelden is te zien hoe een rookpluim het water verkleurt.

Het beeld werd genomen door de Operational Land Imager 2 op de Landsat 9 satelliet. De satelliet werd ontworpen om hogeresolutiebeelden te nemen van onze planeet en kon zo ook de uitbarsting vastleggen van de onderwatervulkaan. De Kavachi-vulkaan bij de Salomonseilanden ligt zo’n 24 kilometer ten zuiden van het eiland Vangunu in de Stille Oceaan. De vulkaan is erg actief, zegt NASA, en barst bijna voortdurend uit. Stoom en as zijn regelmatig zichtbaar.


De vulkaan kreeg de bijnaam ‘Sharkano’ in 2015 toen na een excursie bleek dat twee haaien leefden in de krater van de vulkaan. Dat zou kunnen betekenen dat bepaalde zeedieren in extreme omstandigheden, zoals heet en zuur water, kunnen overleven. Onder meer de zijdehaai en de geschulpte hamerhaai werden gespot nabij de onderwatervulkaan. De onderzoekers gebruikten volgens het vaktijdschrift Oceanography daarbij een camera met een aas aan, die ze zo’n 50 meter diep in het water lieten vallen.


Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/wow-nasa-lost-beelden-van-uitbarsting-onderwatervulkaan-de-sharkano

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels