Vind ons op

Zita

Wandelaars vinden 100 jaar oude boodschap van postduif

Bizar

Wandelaars vinden 100 jaar oude boodschap van postduif

Vreemde ontdekking in de Elzas. Daar is een Duitse militaire boodschap uit het jaar 1910 gevonden door wandelaars. Vermoedelijk heeft de postduif die de boodschap moest brengen, ze verloren.

Wandelaars vonden in september in Ingersheim een klein aluminium kokertje. Toen ze het open deden vonden ze een boodschap, in Gothische letters geschreven op kalkpapier. Het bleek om een Duitse militaire boodschap te gaan, daterend uit 1910.

De capsule en de boodschap, die moeilijk te ontcijferen bleek, werd overhandigd aan het Musée de Linge in Orbey, dat gewijd is aan de slag uit 1915 tussen het Franse en het Duitse leger.

1910 of 1916?

“Dit is een zeer uitzonderlijke vondst”, zegt conservator Dominique Jardy, die een beroep deed op een Duitse vriend om de boodschap te ontcijferen. Het gaat om een boodschap, verstuurd door een officier van een Pruisisch infanterieregiment naar een van zijn superieuren. De tekst behandelt Duitse manoeuvres tussen Bischwihr en Ingersheim, toen de Elzas nog Duits grondgebied was.

Honderd procent zekerheid over het tijdstip is er niet: 16 juli 1910 of 1916. Maar volgens Jardy is 1916 “onmogelijk”. Toch wordt een onderzoek ingesteld. De tekst wordt voortaan in het museum uitgestald.

Het bericht Wandelaars vinden 100 jaar oude boodschap van postduif verscheen eerst op Metro.

Meer in Bizar

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top