HomeNieuwsBizarSekswerker (33) is eerste trans vrouw ooit die zich kandidaat stelt voor...

Sekswerker (33) is eerste trans vrouw ooit die zich kandidaat stelt voor Roemeense verkiezingen

Roma-vrouw en sekswerker Antonella Lerca (33) doet als eerste Roemeense trans persoon een gooi naar een politieke functie. In september zal ze opkomen tijdens de lokale verkiezingen.
“Ik heb er genoeg van dat rijke, witte, geprivilegieerde mannen beslissingen maken voor de kwetsbare groepen in ons land.” Met die zin kondigde Lerca aan dat ze in september zal opkomen als onafhankelijke kandidaat in Sector 2, een district in het oosten van de Roemeense hoofdstad Boekarest. Ze verwijst daarmee naar de sekswerker-, Roma-, en transgendergemeenschap, waar ze zelf deel van uitmaakt.

Transfobie in het parlement

Lerca, zelf de eerste trans vrouw die zich kandidaat stelt in Roemenië, betreurt de afwezigheid van LGBTI+-gezichten in de Roemeense politiek. Met behulp van haar jarenlange ervaring als mensenrechtenactiviste wil ze verandering brengen in het Oosten van Boekarest. Haar voornaamste agendapunten? Sociale bescherming en openbare diensten, vrouwenrechten, de strijd tegen discriminatie en een meer milieuvriendelijke stad.
In juni keurde het Roemeense parlement nog een verbod goed op het “verspreiden van theorieën en meningen over genderidentiteit die beweren dat gender een verschillend concept is dan biologische sekse”. De beslissing stootte op verzet binnen het maatschappelijk middenveld en academische kringen. Daar werd de wet een “aanval op de vrijheid van expressie” en een “politieke manipulatie van het onderwijs” genoemd. Roemeens president Klaus Iohannis weigerde om het document te ondertekenen. Hij ondernam stappen om het Grondwettelijk Hof de wet nietig te doen verklaren.

Het bericht Sekswerker (33) is eerste trans vrouw ooit die zich kandidaat stelt voor Roemeense verkiezingen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels