HomeNieuwsBizarSchilderij van 140 miljoen euro wordt na 30 jaar gevonden in slaapkamer...

Schilderij van 140 miljoen euro wordt na 30 jaar gevonden in slaapkamer van alledaags koppel

Het verhaal heeft alle ingrediënten voor een Hollywoodfilm. Een kunstroof, veel geld, een mysterie en een spannende ontknoping. Maar het is realiteit. In 1985 werd er een schilderij van de Nederlandse Willem de Kooning ontvreemd. De daders werden nooit gevonden. Tot nu. De politie had veel criminelen in het vizier, maar aan deze dieven hadden ze nooit gedacht. 

Op 30 november 1985 opende een beveiliger de deur van het University Of Arizona Museum Of Art. Hij wilde zijn collega binnenlaten, maar achter hem liep ook nog een koppel. Terwijl de vrouw een praatje slaat met bewakingsagent, glipt de man naar boven en snijdt hij het schilderij uit de lijst. In slechts 15 minuten was de roof gebeurd. In de jaren 80 waren er nog maar amper bewakingscamera’s en ook van vingerafdrukken was geen sprake. Er waren slechts twee getuigen die een koppel had zien vertrekken in een roestkleurige wagen.

Het kunstwerk ‘Woman-Ochre’ heeft ondertussen een geschatte waarde van 160 miljoen dollar (140 miljoen euro) en werd na al die tijd per toeval teruggevonden in de slaapkamer van een op het eerste zicht normaal echtpaar. Het Amerikaanse koppel Jerry en Rita Alter had geen kinderen en leefde een zuinig bestaan. Het enige vreemde detail was dat ze ondanks hun alledaagse leven, na hun dood een miljoen dollar of zo’n 850. 000 euro op hun spaarrekening hadden staan en meer dan 140 landen bezocht hadden.

Miljoenenroof 

Na de dood van Rita in 2017 bleek dat het koppel dus al die tijd een groot geheim mee te dragen. Hun inboedel werd openbaar verkocht en niet lang daarna kocht antiquair David van Auker het beruchte schilderij. Pas toen een klant in zijn winkel hem er attent op maakte, dat hij mogelijk een gestolen kunstwerk in zijn bezit had, ging de bal aan het rollen.

Puzzelstukjes 

Aan de hand van een dagboek van de Alter’s kon de FBI een tijdlijn maken van wat de twee rond de periode van de roof juist deden. Alleen de dag van de kraak ontbrak in het boek. Bovendien waren ze de dagen voordien in de buurt van het museum. Een schets van de dieven lijkt ook sprekend op het koppel. De FBI onderzoekt de zaak momenteel verder.

Het bericht Schilderij van 140 miljoen euro wordt na 30 jaar gevonden in slaapkamer van alledaags koppel verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels