HomeNieuwsBizarOuders hebben eerste kind het liefst

Ouders hebben eerste kind het liefst

Als jongste kind heb je het waarschijnlijk vaak gedacht: ouders hebben hun eerste kind het liefst. Dat wordt bevestigd door een nieuw onderzoek. 

In de studie werd aan tienerbroers en -zussen die niet meer dan vier jaar met elkaar schelen gevraagd hoe hun ouders hen behandelen. De tieners kregen de vraag of ze anders behandeld werden en hoe dat hun zelfvertrouwen heeft beïnvloed.

Favoriete kind

Zo’n 74% van de moeders en 70% van de vaders gaven toe dat ze één kind leuker vonden dan de rest, hoewel ze niet zeiden welk kind. Maar toen de kinderen zelf werden geïnterviewd, bleek dat jongere kinderen voelden dat hun ouders de voorkeur gaven aan hun eerste kind. Dat had een negatief effect op hun zelfvertrouwen.

Het onderzoek met 384 families werd oorspronkelijk opgezet om te bewijzen dat eerstgeborenen vaak het onderspit moeten delven. De onderzoekers concludeerden echter dat zij  vaak de voorkeur genoten, wat hun verwachtingen tegenspreekt. De oudste broer of zus is vaak de favoriet omdat ze de eersten zijn die uitblinken op school of in sport.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels