HomeNieuwsBizar‘Nieuwe’ mieren verdedigen zichzelf door… te ontploffen!

‘Nieuwe’ mieren verdedigen zichzelf door… te ontploffen!

In Borneo hebben wetenschappers een nieuwe miersoort ontdekt. Het zijn eigenaardige beestjes, want ze beschermen zichzelf tegen vijanden door te ontploffen. Na de ontploffing zit de tegenstander dan onder een giftige brei.

De miersoort is ‘Colobopsis explodens’ gedoopt en leeft in de boomtoppen van de jungle in Borneo. Daar komen de mieren weleens in aanraking met andere insecten. Als die vijanden hen niet met rust laten, richt de mier zijn achterste er naartoe en spant ze haar buikspieren zodanig op dat ze uit elkaar springt.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het vakblad Zookeys, falen die acties niet. Bovendien slagen de mini-zelfmoordterroristen er steeds in om de andere partij mee het graf in te nemen.

Dodelijke curry

Van zodra de zwart-rode mieren zichzelf tot ontploffing brengen, wordt de vijand bedolven onder een felgele brei die giftig is. “De geur van de gele spijs doet denken aan die van curry”, vertelt onderzoekster Alice Lanciny van het Natuurhistorisch Museum in Wenen.

Vermoed wordt dat de mier zichzelf en zijn tegenstander uitschakelt om zijn soortgenoten te beschermen. De ‘Colobopsis explodens’ is overigens de eerste ontploffende miersoort die ontdekt is sinds 1935.

(sg)

Het bericht ‘Nieuwe’ mieren verdedigen zichzelf door… te ontploffen! verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels