HomeNieuwsBizarLuxemerk Balenciaga lokt opnieuw verwarring uit met modderige modeshow: «Precies een les...

Luxemerk Balenciaga lokt opnieuw verwarring uit met modderige modeshow: «Precies een les LO» (video)

Parijs Balenciaga is wederom het mikpunt van de spot, nadat het op de Paris Fashion Week een modeshow hield in een modderpoel. Het luxemerk liet hun modellen in dure designs zich een weg banen door de modder, terwijl ze agressief hun armen heen en weer schommelden. Het werd een instant internetmeme.

Het internet steekt wel vaker de draak met Balenciaga, dat steevast met de meest uitzinnige stunts op de proppen komt. Dit jaar bracht het merk al een paar versleten sneakers uit ter waarde van 1.450 euro. Niet veel later volgde een handtas die leek op een pmd-zak, eveneens met een gepeperd prijskaartje van 1.400 euro. Was iemand dan ook echt verbaasd toen Balenciaga op de modeweek van Parijs een modderput uit de hoed toverde voor de presentatie van hun SS23-collectie? Niet echt.

Metafoor

Niemand minder dan Kanye West en Bella Hadid ploeterden door de bruine dikke laag modder, die we doorgaans enkel op een doorgeregende Dour-editie zien. Demna Gvasalia, het creatieve hoofd van Balenciaga, legde bij aanvang van de show uit dat de modderpoel «een metafoor is voor graven naar de waarheid en ‘down to earth’ zijn.» Een bijhorend statement klinkt net zo cryptisch: «Individualisme in mode is gedegradeerd tot pseudotrends gedicteerd door een story van een celebrity van het moment… In het beste scenario heeft mode geen verhaal nodig dat verkocht moet worden… Laat ons iedereen eender wie zijn.»

Wie het daarmee nog niet vat, heeft pech: «Ik heb beslist om mijn collecties en designs niet langer uit te leggen. Mode is visuele kunst en moet enkel gezien worden door de ogen van iemand anders. Je vindt het leuk of niet leuk», klonk het nog bij Demna, volgens Vogue.

Spot

Het internet beleeft intussen zijn beste tijd met de beelden van de show, die gedeeld werden op TikTok via het Britse magazine i-D. «Balenciaga is een sociaal experiment dat al veel te lang duurt», klinkt het onder andere op Twitter. «Ze ziet eruit als een boze sim», klinkt het elders. Hiet en daar wordt de catwalk eveneens vergeleken met een les LO.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/luxemerk-balenciaga-lokt-opnieuw-verwarring-uit-met-modderige-modeshow-precies-een-les-lo-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels