HomeNieuwsBizarHuh: deze vrouw zweet bloed

Huh: deze vrouw zweet bloed

Enkele Italiaanse dokters zitten met de handen in het haar. Ze hebben een patiënt, een 21-jarige vrouw, die bloed zweet uit haar gezicht en handpalmen.

Vind je het al vervelend als je een beetje zweet? Denk dan nog maar eens twee keer na, want een Italiaanse vrouw transpireert bloed. Het gaat bovendien niet om een eenmalige gebeurtenis, maar het komt vaker voor. Zelfs als ze slaapt, als ze het warm heeft of als ze sport kost het haar letterlijk bloed, zweet en tranen.

Wat nog straffer is: de bloedingen worden erger als de jongedame veel stress heeft. Soms kan het zelfs vijf minuten duren. De onfortuinlijke Italiaanse loopt nu al drie jaar rond met de bizarre symptomen. Omdat ze zich schaamt voor de bloedingen, sluit ze zich steeds vaker thuis op.

Amper zes gevallen

Italiaanse vrouw zweet bloed
Foto Canadian Medical Association Journal

Recent heeft ze beslist om hulp te zoeken. Uiteindelijk belandde de patiënt bij enkele Italiaanse academici, die met stomheid geslagen waren door de bijzondere aandoening. Uit een resem tests bleek immers dat haar bloedwaarden normaal waren.

Na een tijdje kwamen de dokters tot de conclusie dat de vrouw lijdt aan hematidrosis, zo schrijven ze in het vakblad Canadian Medical Association Journal. Dat is een zeldzame aandoening die slechts bij één op de tien miljoen mensen voorkomt. Tot zover de bollebozen weten, zijn er nog maar zes gevallen van mensen met deze ziekte bekend.

Bij hematidrosis scheiden mensen dus bloed af door ongehavende huid. Voorlopig bestaat er nog geen oplossing of medicatie voor deze ziekte. De Italiaanse is ondertussen al behandeld met het geneesmiddel propanolol. Dat zou de symptomen verminderen, al zou het bloedverlies nooit volledig stoppen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels