HomeNieuwsBizarHoera voor de 40ste verjaardag van de sportbeha

Hoera voor de 40ste verjaardag van de sportbeha

De sportbeha wordt dit jaar 40 jaar oud. Het essentiële kledingstuk voor een sportieve vrouw is eigenlijk begonnen als twee aan elkaar genaaide suspensoirs.

Je kan het er niet aan zien, maar de sportbeha viert dit jaar zijn 40ste verjaardag. De allereerste versie werd in 1977 gemaakt door drie Amerikaanse vrouwen: Hinda Miller, Lisa Lindahl en Polly Smith. Hun doel was om een aangenamer en praktisch alternatief te vinden voor de beha’s van die tijd tijdens het sporten.

De drie dames probeerden allerlei eigen creaties uit, maar niets hielp tegen het ongemak van de op- en neergaande beweging en de pijn die daarmee gepaard ging. Tot de man van Hinda naar beneden kwam met twee suspensoirs, of ‘ballenknijpers’, over zijn schouders gedrapeerd. Toen kreeg ze een ingeving: alles moest dichter bij het lichaam getrokken worden.

Gemaakt van ‘ballenknijpers’

Het trio gebruikte de rekker van een broek als ondersteuning en lieten op de rug de twee banden kruisen, zodat alles op zijn plaats zou blijven. Hun eerste idee voor de naam van de creatie was de ‘Jockbra’, naar het Engelse woord voor suspensoir, ‘jockstrap’. Maar uiteindelijk is het ‘Jogbra’ geworden. Het model van beha werd later bekend als de sportbeha.

Hoewel het principe van de beha al in 1977 ontworpen werd, duurde het tot 1999 tot het model echt wereldwijd bekend raakte. In de finale van het WK voetbal voor vrouwen scoorde de Amerikaanse Brandi Chastain de winnende penalty. Tijdens haar vreugde-uitbarsting trok ze haar truitje uit en onthulde ze haar simpele zwarte sportbeha. De foto ging de wereld rond.

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit een sportieve vrouwelijke outfit. Ze zijn niet langer een nutsvoorwerp, maar al lang een modestatement.

 

 

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels