Vind ons op

Zita

BIZAR. Vader eist miljoen dollar via rechtszaak nadat dochtertje ongevraagde knipbeurt krijgt op school: «Grondwet geschonden»

Bizar

BIZAR. Vader eist miljoen dollar via rechtszaak nadat dochtertje ongevraagde knipbeurt krijgt op school: «Grondwet geschonden»

De vader van een zevenjarig meisje uit de Amerikaanse staat Michigan is woest op de school van zijn dochter. Enkele maanden geleden knipte een personeelslid van de Ganiard Elementary School het haar van het meisje bij zonder voorafgaande toestemming van de ouders. De vader beweert nu dat de school de grondwettelijke rechten van het meisje geschonden heeft. Hij spant een rechtszaak aan tegen het schooldistrict, een bibliothecaris en een onderwijsassistent. Volgens de man heeft het incident ook een raciale bijklank.

In maart van dit jaar knipte een klasgenoot ongevraagd het lange, golvende haar van het zevenjarige meisje op de schoolbus. Toen de vader van het meisje het resultaat van die knipbeurt zag, trok hij met zijn dochter naar een schoonheidsspecialist, die haar kapsel in een asymmetrische snit bijknipte. Enkele dagen later kwam het meisje na schooltijd thuis en bleek haar kapsel nogmaals bijgeknipt. Ze had nu een coupe van slechts enkele centimeters lang.

Achteraf bleek dat een bibliothecaris, die ook bijklust als kapster, op school het resterende haar van het meisje had afgeknipt, zonder voorafgaande toestemming van het meisje zelf noch haar ouders. De vader spande een rechtszaak aan op grond van «raciale discriminatie, etnische intimidatie, opzettelijk toebrengen van emotioneel leed en slagen en verwondingen». Volgens de vader van het meisje met bruingetinte huidskleur zou er immers een racistisch motief gespeeld hebben bij het incident. Hij verklaarde volgens persbureau Associated Press dat de klasgenoot die het haar van zijn dochter knipte een witte huidskleur heeft, net als het verantwoordelijke schoolpersoneel.

Disciplinaire sanctie

Voorts voert de vader nog aan dat de school de grondwettelijke rechten van zijn dochter geschonden zou hebben. De aanklacht maakt gewag van «bewust nalatig gedrag». Hij claimt via de rechtszaak een bedrag van één miljoen dollar als schadevergoeding.

De school onderzocht het voorval en legde drie personeelsleden een disciplinaire sanctie op. De bibliothecaris zal bij een eventuele volgende overtreding van het schoolreglement de laan uitgestuurd worden, zo staat in een verklaring die de schoolinstelling uitstuurde. Twee andere leden van het schoolpersoneel kregen een schriftelijke uitbrander omdat ze op de hoogte waren van de knipbeurt, maar verzaakten aan hun plicht om de ouders in te lichten.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/nieuws/bizar-vader-eist-miljoen-dollar-rechtszaak-nadat-dochtertje-ongevraagde-knipbeurt-krijgt-op-school-grondwet

Meer in Bizar

To Top