HomeNieuwsBizarAl meer dan 1.200 km file door sneeuw

Al meer dan 1.200 km file door sneeuw

De sneeuwzone heeft intussen heel het land in haar greep. Zo staat er al meer dan 1.000 kilometer file. “Wie niet de weg op moet, blijft beter thuis.”

Op veel snelwegen raken rijstroken ondergesneeuwd, waardoor het verkeer stokt. Op de Vlaamse snelwegen stond er iets na 10 uur 381 kilometer file. Het globale plaatje voor heel België komt uit op 1.290 kilometer file, zo meldt Touring Mobilis.

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum worden hier en daar ook op- en afritten afgesloten, en is het uitkijken op hellingen. Onder meer de Brusselse tunnels zijn afgesloten voor het verkeer, als gevolg van de gladheid aan de uitritten.

“Blijf thuis”

Vooral in Oost- en West-Vlaanderen zijn de rijomstandigheden zeer moeilijk, aldus woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Hij meldt voor het overige geen incidenten. “We merken dat de weggebruiker zijn rijstijl aanpast”, luidt het. “Wie niet op de weg moet, blijft best thuis”, raadt hij nog aan. Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft hetzelfde advies.


De filebarometer wisselt maandagvoormiddag zeer snel, en dat heeft alles te maken met de sneeuw en de weggebruikers die hun rijstijl aanpassen, trager rijden en meer remmen. “Je kunt niet van files als dusdanig spreken”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Er zijn wel heel veel vertragingen.”

Ook hinder bij busverkeer

Het winterweer verstoort de dienstverlening van De Lijn in alle provincies, behalve in Limburg. In Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant is er sprake van serieuze vertragingen, maar de meeste hinder is er in de Vlaamse Ardennen. «Sommige bussen zijn terug binnen gereden omdat het lokaal niet langer mogelijk is om veilig te rijden. De bussen blijven zolang mogelijk rijden. We volgen de toestand op de voet en proberen indien mogelijk de terugritten deze middag te verzekeren”, klinkt het in een persbericht.

Ook het openbaar vervoer in Brussel is danig in de war gestuurd. Zestien van de vijftig buslijnen van de MIVB rijden voorlopig niet, zegt de woordvoerder. Op andere lijnen zijn er onderbrekingen en omleidingen. Ook het tramverkeer ondervindt hinder door voertuigen die stilstaan op de sporen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels