Moet je toch de (gladde) baan op? Hou dan rekening met deze tips!

Want het is dezer dagen gevaarlijk glad buiten!

Uiteraard blijft binnenblijven het beste advies dat we je kunnen geven. Maar soms moét je gewoon de baan op. En dan is het belangrijk dat je goed voorbereid aan de taak begint.

Voorbereiding

Het spreekt voor zich, maar je wagen volledig sneeuw- of ijsvrij maken is een MUST. Zorg ervoor dat je een perfect zicht hebt vanuit je wagen en dat je niet enkel een klein stukje van je voorruit vrijmaakt. Check ook zeker of je banden niet versleten zijn en steek er in het beste geval maar een setje winterbanden op.

Verder controleer je ook of je lichten werken. Zorg er ook voor dat je je gsm of smartphone bij de hand hebt en dat ie goed opgeladen is voor moést er toch iets foutlopen. Noteer ook op voorhand enkele handige nummers. De lokale politie, je favoriete garagist, je verzekeringsagent, de takeldienst,... Je weet maar nooit!

Starten

Vertrek indien mogelijk vanuit tweede versnelling en geef zo weinig mogelijk gas. Dit zorgt er voor dat je banden niet of toch minder doordraaien. Merk je dat dit al een probleem blijkt te zijn, dan kan je beter wachten op betere weersomstandigheden.

Rijden

Dé tip bij uitstek is natuurlijk je snelheid aanpassen. Uiteraard zorg je voor voldoende afstand tussen jou en een eventuele voorligger. Begin ook op tijd aan het nemen van je bocht. Probeer de bocht zo recht mogelijk te nemen. Uiteraard ga je niet bruusk remmen en probeer je indien mogelijk, bijvoorbeeld bij het naderen van verkeerslichten, te remmen op de motor. Dit doe je door rustig terug te schakelen. Overdrijf echter niet, want als je in een lagere versnelling toch terug gas moet geven, kan het zijn dat je begint te slippen.

Slippen

Toch aan het slippen geraakt? Geen paniek! Probeer remmen te vermijden en laat het gaspedaal los. Ontkoppel ook je wagen en probeer tegen te sturen. Dé tip is echter: goed kijken naar waar je jezelf in veiligheid kan brengen en niet kijken naar eventueel gevaar of hindernis. Je hebt namelijk de neiging je ogen te volgen... Met alle gevolgen van dien.

Na de rit

Probeer te parkeren met de voorkant van de wagen uit de wind. Dek de motor en voorruit af en indien je een garage hebt, natuurlijk binnen parkeren. Zijn de weersomstandigheden na je rit verbeterd, probeer dan wat extra kilometers te rijden of ga via een omweg naar huis. Zo laad je je batterij wat meer op.

Foto: freeimages.com/Paige Foster


Bekijk ook

Lees ook