HomeNieuwsSparen of beleggen, wat is beter?

Sparen of beleggen, wat is beter?

Je geld laten groeien is iets wat je op verschillende manieren kunt doen. De meest voorkomende manieren zijn sparen en beleggen. Maar wat is nu de beste keuze? Speel je op safe of ben je bereid meer risico te nemen? In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van sparen en beleggen. 

Wat is sparen?

Iedereen weet wat sparen is. Je zet een deel van je inkomen opzij op een spaarrekening en in ruil daarvoor krijg je rente. Sparen heeft een aantal voordelen. Spaargeld wordt vaak beschermd door overheidsinstanties tot een bepaald bedrag. Dat betekent dat als de bank onverhoopt failliet zou gaan, je spaargeld tot een bepaald bedrag verzekerd is. Daarnaast biedt een spaarrekening stabiliteit. Je weet precies hoeveel rente je zult ontvangen. Sparen heeft ook een paar nadelen. Ten eerste zijn er de lage rendementen. Het rendement op een spaarrekening is vaak lager dan bij andere investeringsmogelijkheden en de rente is vaak lager dan de inflatie, waardoor je geld minder waard wordt.

Wat is beleggen?

Dan is er beleggen, hierbij investeer je geld in een bedrijf met als doel om een hoger rendement te behalen. Hier zitten wel risico’s aan verbonden, je kunt namelijk je inleg kwijt raken. Ook beleggen heeft voor- en nadelen. Door te beleggen kun je hoge rendementen behalen. Daarnaast zijn aandelen beter bestand tegen inflatie op de lange termijn waardoor het geld zijn koopkracht behoudt. 

Verschillende manieren van beleggen

Beleggen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed en meer. Door te diversifiëren kun je je risico’s spreiden. Het nadeel van beleggen is dat er een groter risico op verlies is. Daarnaast vereist succesvol beleggen kennis en begrip van de markt. Het vergt tijd en moeite om op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen en trends. 

Beleggen in aandelen

Beleg je in aandelen dan word je aandeelhouder en krijg je een heel kein stukje eigendomsbelang in een bedrijf. De bedoeling is om aandelen te kopen tegen een lagere prijs en te verkopen tegen een hogere prijs. De waarde van een aandeel kan fluctueren aan de hand van de prestaties van een bedrijf, de marktomstandigheden en andere economische factoren. Sommige bedrijven keren een deel van hun winst uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Dit kan dienen als een periodieke bron van inkomsten. 

Beleggen in crypto

Cryptovaluta zijn digitale valuta die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging en werken op basis van de blockchain technologie. Bitcoin is de bekendste cryptomunt, maar er zijn duizenden andere cryptovaluta waarin je kunt beleggen. Het beleggen in crypto kan risico’s met zich meebrengen door de volatiliteit van veel munten en het gebrek aan regulering. Als je besluit om in crypto te investeren, is het verstandig om je goed te informeren. Bijvoorbeeld door je te verdiepen in het Bitcoin nieuws en de mogelijke risico’s te begrijpen.

Beleggen in obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen die worden uitgegeven door overheden of bedrijven om kapitaal aan te trekken. Koop je een obligatie, dan leen je geld aan deze instelling. In ruil hiervoor ontvang je periodiek rentebetalingen. Aan het einde van de looptijd wordt het geleende bedrag terugbetaald. Obligaties zijn een goede manier om op een stabiele manier inkomsten te genereren.

Moet ik sparen of beleggen?

Of je moet sparen of beleggen hangt af van verschillende factoren zoals je doelen, je risicobereidheid en het tijdsbestek. 

Sparen

Als je je geld nodig hebt op korte termijn, bijvoorbeeld in het geval van noodgevallen of een aankoop die je op korte termijn wil doen, dan kun je het beste sparen. Ook als je niet van risico’s houdt en stabiliteit belangrijker vindt dan hoge rendementen kun je je geld beter op een spaarrekening zetten. 

Beleggen

Heb je financiële doelen op de lange termijn, bijvoorbeeld je pensioen, dan kun je beter beleggen. Ook als je bereid bent om risico’s te nemen om hoge rendementen te behalen, kun je beter beleggen. Beleggen is ook de beste optie als je de tijd hebt om je te verdiepen in de markten en je beleggingen actief te beheren.

Foto: Unsplash

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels