HomeNieuwsWat doet collageen voor je huid?

Wat doet collageen voor je huid?

Collageen, een cruciaal eiwit voor het behouden van stevigheid en elasticiteit van de huid, bestaat uit een complexe structuur van 18 verschillende aminozuren. Dit eiwit speelt een sleutelrol in de gezondheid van onze huid, maar wat is collageen nu precies, en welk type collageen is het meest effectief?

Wat is collageen?

Collageen is simpelweg een eiwit dat is samengesteld uit talrijke aminozuren, waarbij proline, glycine en hydroxyproline de meest prominente zijn. Deze drie aminozuren vormen samen ongeveer 55% van het totale collageen.

Na het 25e levensjaar vermindert de natuurlijke productie van collageen in het menselijk lichaam, wat de populariteit van collageenpoedersupplementen verklaart. Deze supplementen zijn gebaseerd op dierlijke bronnen die rijk zijn aan collageen.

Er zijn verschillende soorten collageen, waarvan tot op heden 28 verschillende typen geïdentificeerd zijn, elk met hun unieke functie en locatie in het lichaam.

De meest bekende soorten zijn collageen type 1, 2 en 3:

  • Type 1: Aanwezig in huid, pezen, ligamenten, hoornvliezen, bloedvaten en botten.
  • Type 2: Voornamelijk in kraakbeen.
  • Type 3: Belangrijk voor huid en bloedvaten.

Collageen type 1 en 3 zijn prominent aanwezig, samen vormen zij meer dan 90% van het totale lichaamscollageen.

Waar zit collageen in?

Collageen zit niet enkel in poeders: het kan ook verkregen worden door het eten van bepaalde soorten vlees, zoals rund-, varkens- en kippenvlees. Bouillon gemaakt van botten is eveneens rijk aan collageen.

Echter, de grootste concentratie collageen bevindt zich in minder vaak gegeten delen zoals botten, pezen, huiden en visschubben. Voor degenen die geen voorstander zijn van dergelijke voedselbronnen, kunnen collageensupplementen een uitkomst bieden.

Welke soorten collageen supplementen zijn er?

Collageensupplementen kunnen in verschillende vormen komen, zoals poeders, capsules en drankjes. De effectiviteit van deze supplementen kan variëren afhankelijk van de bron en de verwerkingsmethode.

Gehydrolyseerd rundercollageen, een vorm waarin de eiwitketens in kleinere stukjes zijn opgesplitst, wordt verondersteld beter opneembaar te zijn door het lichaam. Echter, sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor deze vorm van collageen, en kunnen milde buikproblemen ervaren.

Zijn collageen supplementen veilig?

Collageen wordt algemeen als veilig beschouwd door autoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen mild zijn, zoals buikklachten. Het is altijd aan te raden een arts te raadplegen bij ongemak na het gebruik van supplementen.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat het lichaam collageen niet alleen gebruikt voor huidgezondheid, maar het speelt ook een cruciale rol in andere lichaamsfuncties zoals het versterken van botten, het ondersteunen van de gezondheid van gewrichten en het verbeteren van de algehele integriteit van het bindweefsel.

Conclusie

Collageen is een cruciaal eiwit voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Het is opgebouwd uit 18 aminozuren met proline, glycine en hydroxyproline als belangrijkste componenten. Met een diversiteit aan types, speelt collageen een sleutelrol in verschillende lichaamsfuncties.

Hoewel de natuurlijke productie afneemt met de leeftijd, kunnen supplementen en collageenrijk voedsel helpen bij het aanvullen van deze essentiële stof. Een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl blijven essentieel voor de optimale werking en het behoud van collageen in het lichaam.

Foto: Living Frames via Pixabay

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels