HomeNieuwsLifestyleZo zie je er ook mét mondmasker vriendelijk uit

Zo zie je er ook mét mondmasker vriendelijk uit

Pruillipjes, luchtkusjes of gekke bekken trekken: je energieke gezichtsuitdrukkingen zijn in deze tijden helaas ietwat zinloos. Nu het mondmasker niet meer van onze zijde mag wijken, zullen ze nog vaker neuzen en monden bedekken. Maar hoe zorg je ervoor dat je met een half gezicht nog steeds aardig lijkt?

Wandelen aan de dijk? Even je mondmasker zoeken. Een toiletbezoek tijdens het etentje op restaurant? Haal maar boven dat masker. Tijdens je vrije namiddag even langs de winkelstraat huppelen? You get the dril… Mensen zullen je dus je lang gezicht niet meer kunnen verwijten, maar ook de lieve lachjes verdwijnen onder ons masker. Of niet? Zo hou je het beperkte sociale contact tijdens je tripjes, toch nog optimaal.

Cultureel verschil

Niet iedereen zal even grote problemen ondervinden bij de talrijke aanwezigheid van mondmaskers. Volgens psychologe Jeanne Tsai (Stanford) zullen inwoners van Oost-Azië minder moeite hebben om praatjes en oogcontact te maken met een mondmasker, omdat ze er meer ervaring mee hebben. “Mensen uit Noord-Amerika, daarentegen, vinden dat verschrikkelijk moeilijk”, vertelt ze in NewAtlas.

Fake it till you make it?

“Hoe we dat kunnen oplossen? Ik denk dat mensen zullen moeten leren lachen met hun ogen en stem”, oppert Tsai. Nee, je hoeft niet constant je ogen dicht te knijpen en het risico te lopen dat je eruit ziet alsof je darmen je parten spelen. Je lach ‘faken’, is namelijk net uit den boze.

Hoezo? Dat kan de negentiende-eeuwse Franse wetenschapper Guillaume Duchenne ons uitleggen. Hij deed namelijk onderzoek naar het verschil tussen een oprechte en een geforceerde glimlach. Daaruit bleek dat je bij een ‘valse’ lach alleen de musculus zygomaticus major of grote jukspier, die de hoeken van je mond optillen, gebruikt.

Lachende ogen = eerlijke ogen

Iemand die welgemeend zijn (glim)lach niet kan bedwingen, maakt ook gebruik van de musculus orbicularis oculi of de kringspier rond je oog. Die helpt je vooral met knipperen, maar zorgt er ook voor dat je wangen sprongetjes kunnen maken en toveren de lachrimpels naast je kijkers. Iets wat dus ook mét mondmasker zichtbaar is!

Dus de échte gouden raad? Laat enkel grappige mensen toe in je contactbubbel van vijf, want je gezin of huisgenoten kan je niet altijd op humor selecteren…

Het bericht Zo zie je er ook mét mondmasker vriendelijk uit verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels