HomeNieuwsLifestyleZo overleven je planten een hittegolf

Zo overleven je planten een hittegolf

De zomer is officieel weer begonnen en ook dit jaar zullen de temperaturen de hoogte inschieten. Dat is niet alleen voor jou, maar ook voor je planten een hele uitdaging. Heb jij tijdens de lockdown een ware urban jungle aangelegd en vraag je je af hoe je planten de hitte zullen overleven? Wij verzamelden enkele tips.

Tenzij je thuis over een fancy airco beschikt, zal de temperatuur ook binnenshuis snel omhoog schieten. En hoewel veel kamerplanten van nature tropische klimaten gewend zijn, vergt een hittegolf ook voor hen wat aanpassing. Dankzij deze tips trotseren je groene vrienden die temperaturen met gemak.

Sprayen maar

De meeste planten houden van een hoge luchtvochtigheid, zeker bij warme temperaturen. Is de lucht van nature wat droog, dan is het dus een goed idee om zelf de handen uit de mouwen te steken. Moeilijk is het niet: je hebt alleen water en een goede sprayflacon nodig. Maak er een gewoonte van om je planten dagelijks van wat extra vocht te voorzien zodat ze niet uitdrogen. Doe dat liefst wel op een moment dat ze niet in direct zonlicht staan, want dan kunnen de bladeren weleens verbranden.

Verplaats die boel

Tijdens de wintermaanden hebben je planten baat bij elk streepje zonlicht dat ze maar kunnen krijgen en dus plaats je ze best wat dichter bij een raam. In de zomer is dat echter een ander verhaal. Het zonlicht is dan namelijk erg fel en de meeste planten verkiezen op dat moment een licht plaatsje zonder directe zon. Haal hen dus van de vensterbank en geef hen een plekje dat wat verder verwijderd is van het raam. Zo droogt hun potgrond minder snel uit en verbranden de bladeren niet.

Slim water geven

Het spreekt voor zich dat je je planten tijdens de zomer meer water moet geven dan in de winter. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller al dat vocht weer verdampt en bovendien zitten de meeste van je groene vrienden momenteel middenin hun groeispurt. Controleer dagelijks of de potgrond niet te droog is en zorg ervoor dat het water dat je hen geeft op kamertemperatuur is gebracht om een thermische schok te vermijden. Let er wel op dat er geen laagje water in de schoteltjes onder je plantenpotten blijft staan, want dat kan leiden tot wortelrot. Net zoals bij het sprayen geldt ook hier dat je best geen water geeft wanneer je plant in de volle zon staat, want de druppeltjes werken als een vergrootglas en kunnen zo binnen de kortste keren je plant verbranden.

Het bericht Zo overleven je planten een hittegolf verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels