HomeNieuwsLifestyleMeer dan de helft van de Belgen gaat deze zomer niet op...

Meer dan de helft van de Belgen gaat deze zomer niet op vakantie

De zomer staat voor de deur, maar toch geeft 53% van de Belgen aan niet op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het data-analysebedrijf Bisnode via zijn consumentenplatform Permesso bij 7.500 Belgen. De meesten doen dit om geld te besparen na de coronacrisis, anderen om hun huis te renoveren of hun tuin op te knappen.

Voor de Belgen zal 2020 niet de zomer zijn waarin ze massaal naar het buitenland op vakantie gaan. Volgens het onderzoek van Bisnode vertrekt slechts 47% in juli en augustus op reis. Dat cijfer ligt een stuk lager dan in 2019, toen meer dan 65% van de ondervraagden buitenshuis op vakantie ging om te genieten van een beetje welverdiende rust.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de populairste bestemmingen in 2020 de buurlanden en België zelf zijn. Zo’n 13% van onze landgenoten geeft de voorkeur aan een bestemming dichter bij huis dan oorspronkelijk gepland voor de coronacrisis. Meer nog, 20% van de ondervraagden weet nog niet waar ze naartoe gaan. Ze wachten tot het laatste moment om te boeken. Wie al besliste om te vertrekken, kiest er meestal voor om iets te huren in plaats van op hotel te gaan. “Het is duidelijk dat het coronavirus niet alleen een impact heeft op de keuze van de bestemming, maar ook op de soort accommodatie: Belgen verkiezen deze zomer particuliere accommodatie boven hotels en campings, wellicht om gezondheidsredenen”, zegt Sarah Zago, data scientist bij Bisnode Belgium.

Besparen

Belgen besteden in de zomer gemiddeld meer dan 2.000 euro aan hun vakantie. Door niet te vertrekken, sparen ze dus een flink bedrag uit. Dat is overigens ook de bedoeling van de helft van de ondervraagden. Ze willen dat geld opzijzetten om voorbereid te zijn op een eventuele toekomstige tegenslag.

Zowat 40% wil het uitgespaarde geld in andere projecten investeren. Tijdens de lockdown blijken de Belgen hun groene vingers te hebben ontdekt. Maar liefst 53% wil het geld gebruiken om de tuin op te knappen of om tuinbenodigdheden te kopen. In de leeftijdscategorie van 30 tot 45 jaar loopt dat percentage zelfs op tot 58%. Tot slot gaf 7% van de ondervraagden aan te zullen proberen om het vakantiegevoel in huis te halen door deze zomer een zwembad aan te leggen. “Het zijn vooral de 30- tot 45-jarigen die het vakantiegeld bij voorkeur in hun eigen woning willen investeren. Jongeren opteren ervoor om het geld eenvoudigweg opzij te zetten, wellicht omdat de meesten van hen nog geen eigen woning bezitten”, aldus Sarah Zago.

Platteland boven strand

Gezondheidsexperts vrezen dat onze stranden door dagjestoeristen zullen worden overspoeld. Meer dan een derde van de Belgen zei graag nog eens de Noordzee te willen zien. De meeste respondenten geven echter de voorkeur aan een wandeling op het platteland om hun batterijen op te laden. Pretparken en dierentuinen zullen het deze zomer ook erg druk hebben om de kinderen te plezieren. Een kwart van de respondenten geeft aan deze zomer ook een citytrip in België te zullen maken. Een ding is zeker: er wacht de Belgen in 2020 een zomer als nooit tevoren.

Het bericht Meer dan de helft van de Belgen gaat deze zomer niet op vakantie verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels