HomeNieuwsLifestyleZo kan je zien of je kat al dan niet ziek is

Zo kan je zien of je kat al dan niet ziek is

Mochten katten praten, dan zouden ze het je zeggen als ze koorts hebben. Maar helaas, meer dan miauwen doen ze niet. Dus hoe kan je dan weten of ze zich nog gezond voelen? Wel, met deze tips kom je al een heel eind.

Let op hun gedrag

Katten vertellen zo goed als alles via lichaamstaal. Als ze plots meer of minder drinken of eten, kan dat wijzen op een onderliggend probleem. Aarzel ook niet als je merkt dat je pluizige viervoeter niet meer in zijn of haar kattenbak gaat. Soms is er dan een probleem met de bak, maar het kan ook het gevolg zijn van een lichamelijk ongemak. Nog zo’n symptoom is een ander niveau van energie. Is je kat plots lusteloos of abnormaal actief, kan dat onder andere wijzen op een probleem met de schildklier. Hetzelfde geldt voor hun slaappatroon. Zie je je favoriete viervoeter plots overdag niet meer en gaat hij als een gek ’s nachts tekeer of omgekeerd, dan kan je overwegen om naar een dierenarts te gaan.

Hoor en ruik

Als een kat een slechte adem krijgt, kan dat een gevolg zijn van de voeding, maar ook op een medisch probleem wijzen. Zo kunnen poezen last krijgen van hun tandvlees of een slecht gebit. Daarnaast is het ook belangrijk om letterlijk goed te luisteren naar je huisdier. Miauwt je mede-bewoner plots meer of minder, kan je best eens nagaan of er iets niet pluis is met je kat.

Kijk naar en voel aan je viervoeter

Net zoals bij mensen kan een ziekte ook zichtbare symptomen bij een poes teweegbrengen. Plots gewichtverlies kan een ongezonde reden hebben en komt je kat op korte tijd veel bij, dan heeft het dier misschien een probleem met zijn of haar schildklier. Ook de vacht van een kat vertelt veel. Zie je op de huid kale en of geïrriteerde plekken opduiken, dan kan dat wijzen op een huidziekte.

Het bericht Zo kan je zien of je kat al dan niet ziek is verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels