Vind ons op

Zita

Wist je dat… je hond door heeft wanneer je liegt?

Lifestyle

Wist je dat… je hond door heeft wanneer je liegt?

Hondenbaasjes zullen het vast niet ontkennen. Vaak betekent je viervoeter meer voor je dan het merendeel van je vrienden en hecht je meer belang aan de liefde van je hond dan aan die van een mens. Klinkt misschien een beetje pathetisch, maar eerlijk is eerlijk.

Zeker zij die alleen wonen, zullen bewust of onbewust af en toe weleens een praatje slaan met hun hond. Een betere gesprekspartner bestaat haast niet: het enige wat hij of zij doet is luisteren, van onderbreken is geen sprake. Maar tijdens zo’n gesprek let je er maar beter op dat je je viervoeter niet voorliegt.

Liegen over voedsel

Volgens een onderzoek van Ludwig Huber, onderzoeker aan de universiteit van Wenen, weten honden namelijk wanneer hun baasje liegt. Om tot die conclusie te komen, analyseerde hij de reactie van 260 opgeleide honden. Ze kregen twee kommen voorgeschoteld: eentje leeg, eentje vol voeding. Hun taak was om de volle kom te vinden. Vervolgens werden de kommen verplaatst en probeerden de begeleiders om de hond richting de lege kom te laten gaan, maar wat bleek? Twee op de drie honden trapten niet in de val en vertrouwden in plaats daarvan op hun instinct (en ongetwijfeld ook op hun reukorgaan) om de kom met voeding te vinden. Hoe goed honden zijn in het opspeuren van leugens die niets met hun maag te maken hebben, is voorlopig niet duidelijk.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/wist-je-dat-je-hond-door-heeft-wanneer-je-liegt

Meer in Lifestyle

To Top