HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bewezen: je hebt je vrienden nodig

Wetenschappelijk bewezen: je hebt je vrienden nodig

Amerikaanse onderzoekers hebben een direct verband kunnen leggen tussen de zin om je persoonlijk te ontwikkelen en de aanwezigheid van positieve sociale relaties met je omgeving. Concreet: heb je een goed lief en goede vrienden, dan heb je meer zelfvertrouwen en ga je sneller aan jezelf werken.

Vrienden zijn blijkbaar nog voor andere zaken goed dan enkel je op pintjes trakteren. Onderzoekers aan de universiteit van Michigan hebben ontdekt dat de stappen die je zal zetten op vlak van persoonlijke ontwikkeling afhankelijk zijn van hoe je de relaties met je omgeving ervaart. Vind je de relatie waar je in zit en je vriendschapsbanden ‘ondersteunend’, dan zal je sneller geneigd zijn om je eigen talenten te ontplooien. Zo zal je misschien sneller een job kiezen waarbij je meer bijleert, in plaats van een job die je meer financiële zekerheid geeft.

De logica achter de vondst schuilt in het vertrouwen in jezelf. De positieve sociale relaties doen je gewaardeerd en geliefd voelen door je omgeving. Een gevolg daarvan is ook dat je je sneller durft openstellen als je problemen hebt.

Niet elk lief is een goed lief

“Hoe meer ondersteunend mensen hun relaties vonden, des te hoger hun streven naar persoonlijke groei was,” zegt onderzoeksleider en psycholoog David Lee aan Esquire. “Dit is zelfs van toepassing in culturen waar mensen meer nadruk leggen op het collectief in plaats van het individu.”

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de verstandhouding met je omgeving goed en positief is. Zit je in een slechte relatie, dan zal dat je persoonlijke ontwikkeling niet bevorderen. “Het opbouwen van positieve sociale relaties met anderen, dient je in een goede positie te zetten zodat je ondersteuning kunt ontvangen – wat belangrijk is voor persoonlijke groei,” aldus Lee.

Het bericht Wetenschappelijk bewezen: je hebt je vrienden nodig verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels