HomeNieuwsLifestylePrijs van rosé gaat deze zomer omhoog

Prijs van rosé gaat deze zomer omhoog

O nee, drinken we deze zomer minder rosé? Dat zou zo maar kunnen. Tegenvallende oogsten in Frankrijk dreigen deze zomer een schaarste aan rosé te veroorzaken.

Sommige mensen vinden het misschien een saai drankje, andere drinken tijdens de zomer al jaren niets liever dan rosé. Maar daar gaat dus verandering in komen. Frankrijk is verreweg de grootste producent van het roze drankje. En door de slechte oogst zullen er deze zomer veel minder flessen worden aangeboden. De Provence bijvoorbeeld, waar één op de vijf geëxporteerde Franse rosés vandaan komen, levert dit jaar slechts 155 miljoen flessen, 20 miljoen minder dan in het vorige seizoen.

Prijzen gaan omhoog

Rosé was in vergelijking met rode wijn altijd goed betaalbaar, maar door de schaarste gaat de prijs van rosé de komende tijd ook stijgen. Volgens meldingen van Franse media zullen de prijzen stijgen met 20 tot 30%. Frankrijk, naast de grootste producent ook verreweg de grootste exporteur en consument van deze wijn, zag de opbrengst van het jaar 2017 met ruim 10% dalen. In de afgelopen vijftien jaar is de vraag naar Franse rosé met meer dan 30% toegenomen.

Wat zijn de alternatieven?

Een echte vervanger hebben we nog niet gevonden, maar deze drankjes zijn in ieder geval het proberen waard. Wat dacht je van appelcider? De naam klinkt misschien wat oubollig, toch mag het fruitige drankje best wat meer credits krijgen. Cider is, zeker op snikhete dagen als deze, eigenlijk gewoon lekkerder dan een pintje. Ja, dat lees je goed. Lekkerder dan een pintje. Aperol Spritz is ook een goed alternatief. Het oranje terrasdrankje komt uit Italië en smaakt een stukje bitterder dan rosé, maar daarom niet minder lekker.

Het bericht Prijs van rosé gaat deze zomer omhoog verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels