HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bevestigd: bikram yoga is niet beter dan gewone yoga

Wetenschappelijk bevestigd: bikram yoga is niet beter dan gewone yoga

Zangeressen Karen Damen en Natalia zweren bij bikram yoga. Daarbij wring je jezelf in onmogelijke bochten in een kamer met een temperatuur van veertig graden. Maar is dat ook beter dan gewone yoga? Wetenschappers beweren alvast van niet. 

Onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Texas bevestigen wat yogi’s al langer weten.  Deze sport bevordert je flexibiliteit en vasculaire gezondheid. Maar nog belangrijker: of je dat nu in een sauna of in een ruimte met kamertemperatuur doet, maakt niets uit.

Drie groepen

Deze uitspraak is gebaseerd op een kleinschalige studie bij tachtig mensen die in een vergelijkbare gezondheid verkeren. Een groep moest drie keer per week naar een yogales. De tweede groep moest drie keer per week opdraven voor bikram yoga. De rest kon thuis in de luie zetel blijven zitten, want zij dienden als controlegroep.

Na twaalf weken controleerden de wetenschappers hoe het gesteld was met de vasculaire gezondheid van de zogezegde proefkonijnen. Ze bekeken onder meer het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Bij mensen uit de yogagroepen merkten de vorsers duidelijke veranderingen in het lichaam die wijzen op een lager risico op hartziekten. De controlegroep profiteerde duidelijk niet van die voordelen.

“Het is de eerste keer dat de effecten van de hitte en de yoga-oefeningen afzonderlijk bekeken worden”, reageert professor en hoofdonderzoeker Stacy Hunter. “En blijkbaar speelt een warme omgeving helemaal geel rol in de verbetering van je gezondheid.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels