HomeNieuwsLifestyleÉen sigaret per dag is al rampzalig voor je hart

Éen sigaret per dag is al rampzalig voor je hart

Wie één sigaret per dag rookt, loopt bijna net zoveel risico op een hartaanval of een beroerte als iemand die elke dag een volledig pakje in rook doet opgaan. Voor longkanker geldt dat niet.

Dat blijkt uit een meta-analyse van meer dan honderd studies die al verschenen zijn over het onderwerp. “Als iemand een sigaret per dag rookt in plaats van twintig, denken we intuïtief dat het risico slechts een twintigste bedraagt, of 5%”, zegt hoofdonderzoeker Allan Hackshaw van de University College London. “Dat is het geval voor longkanker, maar niet voor hartaanvallen en beroertes. Bij een sigaret per dag loop je ongeveer half zoveel risico als wanneer je een pakje per dag rookt.”

Zeven miljoen doden per jaar

Jaarlijk sterven er wereldwijd naar schatting zeven miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Ongeveer twee miljoen daarvan overlijden aan hart- en vaatziekten of beroertes. Hackshaw benadrukt wel dat het wel degelijk zin heeft voor rokers om hun sigarettenconsumptie terug te dringen. “Minder roken verlaagt je risico op longkanker, wat de andere grote doodsoorzaak is bij rokers.”

Gemiddeld genomen leven rokers twaalf tot vijftien jaar minder lang dan niet-rokers.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels