HomeNieuwsLifestyleWetenschap achterhaalt waarom je dol bent op toast met avocado

Wetenschap achterhaalt waarom je dol bent op toast met avocado

Geen enkele gezonde snack die de dag vandaag zo populair is als toast avocado. Wetenschappers aan de universiteit van Yale hebben nu ook ontdekt waarom.

De wetenschappers verzamelden en analyseerden hersenscans van 206 proefpersonen. Deze mensen moeten foto’s bekijken van allerlei snacks. Een deel van de snacks bevatten vetten, een deel bevatte koolhydraten en een laatste groep bevatte beiden. Uit de scans bleek dat de proefpersonen het meeste geld wilden uitgeven aan voedsel dat zowel vetten als koolhydraten bevatten. De reden hiervoor is eenvoudig: bij vet- en koolhydraatrijke snacks is er opvallend meer activiteit in het beloningscentrum van ons brein.

Brein is in de war 

De studie verscheen in het wetenschappelijk vakblad Cell Metabolism en lokt behoorlijk wat controverse uit. “Ons voedingspatroon is geëvolueerd en dat verwart ons brein”, aldus hoofdauteur van de studie Dana Small, verbonden aan het Modern Diet and Physiology Research Center van de universiteit. “Onze voorouders aten vooral planten en rauw vlees. Terwijl onze hersenen vandaag in extase geraken van pizza en avocado’s”.

Obesita’s

Small waarschuwt dat de evolutie niet zonder gevaar is. “Onze studie toont aan dat wanneer beide voedingsstoffen worden gecombineerd, de hersenen de energetische waarden van het overschatten. Als het beloningscentrum overprikkeld raakt, kan dat het obesitasprobleem aanwakkeren”. De onderzoekers vergelijken dit fenomeen bij een gelijkaardig effect van overprikkeling door drugmisbruik.

Het bericht Wetenschap achterhaalt waarom je dol bent op toast met avocado verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels