HomeNieuwsLifestyleWaarom veel drop snoepen slecht is voor je hart

Waarom veel drop snoepen slecht is voor je hart

Volwassenen die meer dan drie stukjes zwarte drop per dag eten, hebben een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Dat heeft het Amerikaanse voedsel- en medicijnagentschap FDA laten weten. De zoetigheid doet kaliumniveau in je lichaam plots dalen, waardoor je bloeddruk de hoogte ingaat.

De feestdagen komen er aan en dat betekent ook dat je weer omsingeld zal zijn door allerlei snoepgoed. Voor je er hoofd eerst in duikt, nog even dit: pas op met zwarte drop. Doe je je regelmatig te goed aan de zoete lekkernij, dan kan je wel eens te maken krijgen met hartritmestoornissen. Daarom beperk je je best tot maar drie stukjes per dag, aldus de FDA, het Amerikaanse agentschap dat de kwaliteit van voeding en medicijnen controleert.

De reden voor het onverwachte gezondheidsrisico is glycyrrizinezuur, dat als zoetstof aan het snoep wordt toegevoegd. Een neveneffect ervan is dat de hoeveelheid kalium in je lichaam plots fel kan afnemen. Als dat gebeurt, kunnen mensen een verhoogde bloeddruk krijgen, opzwellen door vochtophopingen, zich moe voelen of hartritmestoornissen ervaren. In uitzonderlijk gevallen stopt het hart zelfs volledig met werken.

Ook gevolgen voor volgende generatie

Voor zwangere vrouwen zijn de risico’s nog groter. Een studie die in 2002 gepubliceerd werd in de American Journal of Epidemiology onderzocht het effect van zwarte drop op zwangerschappen. Uit het onderzoek bleek dat een overmaat aan het snoepgoed bijdraagt aan de kans op een vroeggeboorte. Een Finse studie uit 2017 concludeerde dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel zwarte drop aten, lager scoren als het aankwam op logisch redeneren. Het verschil met andere kinderen bedroeg ongeveer zeven IQ-punten.

Het bericht Waarom veel drop snoepen slecht is voor je hart verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels