Vind ons op

Zita

Uitwerpselen liegen niet: ook 2.700 jaar geleden hielden we al van wijn en bier

Lifestyle

Uitwerpselen liegen niet: ook 2.700 jaar geleden hielden we al van wijn en bier

Wie in de zomer al eens een terrasje doet, bestelt daarbij ongetwijfeld van tijd tot tijd een biertje met een portie kaas – kwestie van niet op een lege maag te drinken. Die voor ons erg alledaagse gewoonte is blijkbaar tijdloos, want uit een nieuw onderzoek blijkt dat onze voorouders hetzelfde deden… 2.700 jaar geleden.

De studie verscheen in het vakblad Current Biology en werd geleid door Frank Maixner, microbioloog aan het Eurac Research-instituut in de Italiaanse stad Bolzano. Zijn onderzoek focuste zich op de uitwerpselen van mijnbouwers in de Oostenrijkse stad Hallstatt en de resultaten zijn volgens hem «erg verrassend».

Schimmels

Het zou met name gaan om het oudste bewijs van de intentionele productie van kaas op het Europese vasteland. En hoewel men al langer wist dat bier reeds millennialang door de mens wordt gebrouwen, gaat het ook hier om het oudste moleculaire bewijs van die bierproductie. Al dat bewijs werd gevonden in een uitwerpsel van 2.700 jaar oud dat in de mijn werd teruggevonden. Met name de schimmels Penicillium roqueforti en Saccharomyces cerevisiae waren belangrijk voor het onderzoek – gezien de mate waarin die aanwezig waren, zijn de onderzoekers er zeker van dat het gaat om een menselijke, bewuste productie van kaas en bier en niet om een natuurlijk toeval.

De wetenschappers geven verder nog aan dat het dieet van de mijnwerkers erg gebalanceerd was en «precies wat ze nodig hadden voor het harde werk». Naast verschillende soorten groenten en fruit aten de mijnwerkers ook peulvruchten, vlees en volle granen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/uitwerpselen-liegen-niet-ook-2700-jaar-geleden-hielden-we-al-van-wijn-en-bier

Meer in Lifestyle

To Top