HomeNieuwsLifestyleStudie toont aan dat roken doof maakt

Studie toont aan dat roken doof maakt

Roken is niet alleen slecht voor de longen en het hart, maar ook voor je gehoor. Dat zeggen onderzoekers van het National Centre for Global Health and Medicine in Japan. Hun studie toont aan dat de kans op gehoorverlies stijgt tot 60% bij mensen die roken.

De researchers keken voor dit onderzoek naar de gegevens uit jaarlijkse doktersbezoeken bij meer dan 50.000 patiënten. Daaruit konden de onderzoekers afleiden dat rokers tussen de 20 en 60% meer kans hebben om schade te ondervinden aan hun gehoor.

Het minste verlies op het gehoor stelden de wetenschappers vast bij mensen die nog nooit gerookt hadden. Bij mensen die gestopt waren met roken, nam het vermogen om terug duidelijker te horen dan weer toe.

Zowel hoge als lage tonen

“Door de grootte van ons testpubliek en de lange testperiode, kunnen we met dit onderzoek ernstige bewijzen leveren dat roken weldegelijk een invloed heeft op ons gehoor”, vertelt Dr Huanhuan Hu, de wetenschapper die de studie leidde.

“Deze resultaten benadrukken dat er meer nood is aan controle op tabaksproducten. Zo kunnen we op dit gebied toch al doofheid tegengaan of vertragen”, voegt Hu nog toe. Roken tastte bij het testpubliek zowel de hoge als lage tonen aan, maar het verlies bij hoge tonen was groter.

Het bericht Studie toont aan dat roken doof maakt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels