HomeNieuwsLifestyleSteeds meer mensen lijden aan solastologie of angst voor klimaatverandering

Steeds meer mensen lijden aan solastologie of angst voor klimaatverandering

Solastologie. Het klinkt als een of andere exotische aandoening, maar steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd. De huidige klimaatopwarming gaat gepaard met heel wat onzekerheid en veranderingen. Niet iedereen heeft het daar even makkelijk mee en dat kan leiden tot solastologie: angst voor klimaatverandering. 

Veel kans dat je tot op heden nog nooit van de term gehoord had. Dat is ook niet verwonderlijk, want het gaat om een vrij nieuw begrip. De filosoof Glenn Albrecht gebruikte de term voor het eerst in 2003. Het is een combinatie van het Latijnse ‘solacium’ (troost) en en het Griekse ‘algia’ (pijn).

Solastologie

De milieuvervuiling is verantwoordelijk voor heel wat klimaatrampen en -veranderingen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat mensen, vooral jongeren, tegenwoordig te kampen hebben met angsten die daardoor veroorzaakt worden. De angst kan gaan van kortstondige stemmingswisselingen tot depressie. Waar er bij veel angsten een oplossing kan gevonden worden, is dat met solastologie veel minder het geval. De klimaatopwarming ligt immers niet in de handen van een individu, maar is een verantwoordelijkheid die we met z’n allen dragen. Daardoor is het niet zo makkelijk om met een ‘oplossing’ voor de angst te komen. Heb je zelf last van solastologie, dan kan het helpen om regelmatig een lange wandeling in de natuur te maken. Ook meestappen in een klimaatbetoging en zelf actie ondernemen kan je angst ten goede komen.

Het bericht Steeds meer mensen lijden aan solastologie of angst voor klimaatverandering verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels