HomeNieuwsLifestyleHet sneeuwt plastic in de Pyreneeën

Het sneeuwt plastic in de Pyreneeën

Een uitje naar de bergen zou gelijk moeten staan aan een gezonde retraite. De frisse lucht opsnuiven, genieten van de maagdelijke sneeuw… Maar helaas blijkt dat niet langer het geval. Franse wetenschappers hebben ontdekt dat zelfs de sneeuw in de Pyreneeën bol staat van de microplastics. 

De Franse studie werd op 15 april gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Nature Geoscience. In 2017 en 2018 namen de wetenschappers sneeuw afkomstig van het meteorologisch instituut Bernadouze in de Pyreneeën onder de loep. Voorheen werd er gedacht dat deze plaats, gelegen in een natuurgebied, gespaard bleef van milieuvervuiling. Maar dat blijkt niet het geval. Per vierkante meter sneeuw ontdekten ze maar liefst 365 microplastics per dag.

Meegevoerd door de wind

Een opmerkelijke ontdekking, want de hele regio is gevrijwaard van zowat alle menselijke activiteit. De minuscule deeltjes plastic zouden dan ook afkomstig zijn van Barcelona. De stad bevindt zich echter op een afstand van 100 kilometer van het park, wat betekent dat het plastic door de wind meegevoerd wordt. Microplastics hebben dus een gigantische reikwijdte en de vervuiling beperkt zich niet tot de stad of regio zelf. Wat juist de invloed is van de microplastics is niet geweten, maar geruststellend is de ontdekking alleszins niet.

Het bericht Het sneeuwt plastic in de Pyreneeën verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels