HomeNieuwsLifestyleSTART-cartoonist Arnout Van Den Bossche: “Blijkbaar vinden mensen mij grappig”

START-cartoonist Arnout Van Den Bossche: “Blijkbaar vinden mensen mij grappig”

Arnout Van Den Bossche, comedian en de cartoonist van onze carrièrebijlage ‘START’, ziet het groots. Naar aanleiding van zijn tienjarig jubileum heeft de Oost-Vlaming in 2020 twee keer de Lotto Arena afgehuurd. «We gaan er los over.»

Op 31 januari en 1 februari 2020 speel je in de Lotto Arena. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Arnout Van Den Bossche: «Ik ben al tien jaar professioneel bezig als stand-up comedian en wou daarom eens stunten. Daarnaast merkten mijn manager en ik dat nog steeds heel wat mensen naar mijn show willen komen kijken, maar mijn optredens zijn hopeloos uitverkocht en vanaf juni zal ik een jaar niet meer in België touren. Zo kwamen we op het zot idee om eens te spelen in de Lotto Arena. ‘Arnout bestaat tien jaar, laten we er eens los over gaan’.» (lacht)

Wat mogen we verwachten van de voorstelling?

«Op 31 januari kunnen mensen komen kijken naar mijn zaalshow ‘Burn-out voor beginners’ en de volgende dag haal ik mijn eerste zaalshow ‘Relatiefluisteraar’ van onder het stof. Veel fans zagen al ‘Burn-out voor beginners’ en willen nu graag ook de eerste voorstelling zien. Dat maakt mijn passage in de Lotto Arena nog zotter, want het spelen van twee verschillende shows is een enorme uitdaging voor mij. Ik ga mij er mentaal behoorlijk goed op moeten voorbereiden.»

«‘Burn-out voor beginners’ gaat vooral over de miserie op het werk die leidt tot burn-outs. ‘Relatiefluisteraar’ gaat over de relaties tussen mannen en vrouwen en de problemen die daarbij komen kijken. Het concept van de twee voorstellingen is eigenlijk hetzelfde. Ik ben een ‘consulent’ en geef tips. De shows lijken op workshops, maar dan om te lachen. Ik spot met mezelf als de consulent die denkt dat hij de waarheid staat te verkondigen, al haalde ik de inspiratie wel uit mijn eigen levenservaringen. Ik vertrek altijd vanuit de observatie en bouw daarop verder. In mijn hoofd vergroot ik dat allemaal nog eens en vervolgens vloeit de humor eruit.» (lacht)

Zullen je voorstellingen nog de ‘feeling’ hebben van een workshop in de Lotto Arena?

«We staan voor enkele technische uitdagingen en het is nog een beetje zoeken. Maar ik weet zeker dat het gaat lukken, anders zou ik er niet eens aan begonnen zijn. De Lotto Arena is natuurlijk ook niet het Sportpaleis. Daar sta je echt ver van het publiek en ben je een klein mannetje op een groot podium. Van de Lotto Arena kan je daarentegen een grote theaterzaal maken.»

Had je ooit verwacht dat je in deze Antwerpse evenementenhal zou spelen?

«Nee, helemaal niet! Ik ben afgestudeerd als ingenieur en zie me nog altijd zitten in de trein op weg naar een of ander kantoor. Dit had ik toen nooit verwacht. Tien jaar geleden was ik allesbehalve gelukkig met mijn job. Door Humo’s Comedy Cup te winnen zijn er voor mij heel wat deuren opengegaan. In eerste instantie dacht ik dat ik een jaartje zou optreden en daarna terug achter mijn bureau zou kruipen, maar ik was mijn toenmalige job zó beu dat ik het over een heel andere boeg heb gegooid. En ondertussen zijn we tien jaar verder. Blijkbaar vinden mensen mij grappig. (lacht) Ik had nooit gedacht dat mijn comedycarrière zulke proporties zou aannemen.»

Hoe ga je om met het succes?

«Ik word nooit herkend op straat en ik vind dat fantastisch. (lacht) Ik doe het niet voor de roem, zo zit ik niet in elkaar. Het applaus is meer dan voldoende voor mij. Als een zaal van 500 of 1.000 man je niet kan bevredigen, dan is er iets niet in orde. Ik doe mijn job graag, maar daarbuiten heb ik nog een ander leven. Ik moet ’s ochtends ook gewoon de boterhammetjes smeren van mijn kinderen. Voor hetzelfde geld zijn de mensen mij over een jaar beu en dan is het gedaan. Als je dan de aandacht niet meer krijgt die je altijd hebt gehad, dan maakt je dat diep ongelukkig. Ik hoef dus niet herkend te worden op straat, maar als het gebeurt, ben ik natuurlijk ook vriendelijk hé.» (lacht)

Je hebt twee keer op het randje van een burn-out gestaan. Hoe probeer je dat nu te vermijden?

«Ik las genoeg pauzes in. Vroeger speelde ik vijf tot zes shows per week, maar daar ben ik bewust mee gestopt. Op die manier heb ik altijd weer goesting om het podium op te kruipen. Ik weet wat er kan gebeuren als je over je grens gaat, daarom doseer ik tegenwoordig alles wat met mijn job te maken heeft.»

«Daarnaast ga ik op zoek naar afleiding. Ik ga al eens graag tennissen of iets drinken. Onlangs ben ik een vriend gaan helpen met de renovatie van een huis. Dat was fantastisch, want je ziet meteen het resultaat van je harde werk.»

Zie je ook meteen resultaat wanneer je optreedt?

«Ja, als de mensen lachen. Bij mijn vorige jobs gaf ik tips en advies waar mensen vaak niks mee deden, wat erg frustrerend en demotiverend is. Als stand-upcomedian krijg je heel snel een beloning.»

Je speelt pas volgend jaar in de Lotto Arena, ervaar je al wat stress?

«Voorlopig blijf ik er nog rustig onder. Ik schiet altijd op het laatste moment pas in de stress omdat ik wat last heb van uitstelgedrag. Mijn grootste bezorgdheid is het technische aspect van de voorstelling, want het mag geen lasershow worden, maar het moet toch een feestje zijn. We hebben dus nog wat werk voor de boeg. Ik ben me ervan bewust dat het een maf idee is, maar we gaan er helemaal voor.»

Silke Vandenbroeck

Burn-Out voor Beginners – 31 januari 2020
De Relatiefluisteraar – 1 februari 2020
Tickets te koop vanaf dinsdag 19 maart.

www.arnoutvandenbossche.be

Het bericht START-cartoonist Arnout Van Den Bossche: “Blijkbaar vinden mensen mij grappig” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels