HomeNieuwsLifestyleOp deze plaats schilderde Van Gogh zijn laatste werk

Op deze plaats schilderde Van Gogh zijn laatste werk

De plek waar Vincent van Gogh (1853-1890) vlak voor zijn dood zijn laatste meesterwerk ‘Boomwortels’ maakte, is ontdekt. De locatie ligt in de Franse gemeente Auvers-sur-Oise, vlakbij de herberg waar de beroemde schilder destijds verbleef. Volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam is het spectaculair dat de grootste boomstronk uit het laatste werk van de schilder nog aanwezig en herkenbaar is.

De locatie, die ook voor publiek te zien is, werd dinsdag onthuld in het bijzijn van onder meer de algemeen directeur van het Van Gogh Museum, Emilie Gordenker, en Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo.

Toevallige ontdekking

Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh in Auvers-sur-Oise, deed de ontdekking. Hij vond onlangs een oude prentbriefkaart uit 1900-1910 met een afbeelding van een met boomstammen en wortels begroeide heuvelrand die wel erg overeen kwam met het doek van Van Gogh.

Van der Veen legde zijn vondst voor aan onderzoekers van het Van Gogh Museum, die concluderen dat het zeer waarschijnlijk om dezelfde plek gaat. Zo komen de vorm van de heuvelrand overeen, de wortels, hun onderlinge verhoudingen, de samenstelling van de grond en de steile kalksteenwal. “Het zonlicht dat Van Gogh schilderde, geeft aan dat de laatste penseelstreken aan het einde van de middag zijn aangebracht, wat informatie verschaft over de indeling van deze dramatische dag, die eindigde met zijn fatale zelfverwonding”, aldus Van der Veen.

Het bericht Op deze plaats schilderde Van Gogh zijn laatste werk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels